MonPlaneta
Els nostres avantpassats podrien haver après a caminar drets als arbres
  • CA

Els avantpassats dels humans podrien haver desenvolupat el bipedalisme –caminar drets– a dalt dels arbres i no pas a terra ferma. Una teoria proposada per un equip de científics en un article a la revista ‘Science Advances’ i que desafia la idea que s’havia acceptat fins ara de com es van posar dempeus els primers homínids, un tret que ens va diferenciar dels altres grans simis, que caminen ‘amb els punys’.

Seguint els nostres parents més propers

Els investigadors han elaborat la seva hipòtesi en base a l’observació dels ximpanzés salvatges, el nostre parent més proper. Concretament, l’estudi s’ha fet en els que habiten la vall d’Issa, a Tanzània, una barreja d’espais oberts amb pocs arbres i zones de boscos més densos que, es creu, és molt semblant als indrets on vivien els primers ancestres dels humans que van començar a caminar dempeus.

Reproducció d'una femella adulta d'Homo erectus
Es considera que l’Homo erectus va ser el primer homínid que caminava habitualment amb dues cames

Així, aquest estudi pioner sobre el comportament dels primats volia veure si els ximpanzés de la vall d’Issa passen més temps a terra ferma que els d’altres hàbitats, cosa que podria indicar que l’entorn, per sí mateix, pot tenir una influència prou important en la manera com viuen com per fomentar canvis de comportament com, sense anar més lluny, el començar a caminar dempeus amb més freqüència.

Resultats totalment inesperats

Els resultats apunten, sorprenentment, que els ximpanzés d’Issa passen tant de temps als arbres com els que viuen en boscos densos i que, en cap cas, són més terrestres. A més, tot i que també s’esperava que caminessin dempeus molt més sovint a les zones obertes, sembla que més del 85% de casos de bipedalisme registrats es van produir a dalt dels arbres.

Il·lustració mostrant l'aspecte probable dels rudapitecs | John Sibbick, Universitat de Missouri
Il·lustració mostrant l’aspecte probable dels rudapitecs, un dels primers primats que va començar a posar-se dempeus | John Sibbick, Universitat de Missouri

Així doncs, sembla que la teoria que els nostres avantpassats van aprendre a caminar condicionats per l’entorn és falsa i que, de fet, devien haver-ne après als arbres. Una observació que refuta la idea que la reculada dels boscos fa cinc milions d’anys, que va donar lloc a l’aparició de les sabanes, va ser el que va empènyer al desenvolupament del bipedalisme.

El misteri continua obert

Per què vam ser els primers d’entre els simis que vam començar a caminar amb dues cames, doncs, continua sent un misteri. Tenint en compte que la teoria més estesa ha estat refutada, potser continuar observant els ximpanzés i el seu comportament als arbres podria donar-nos les pistes que necessitem per resoldre aquest enigma evolutiu.

Més notícies
L'home de Flores podria continuar vivint a l'illa que li va donar nom, segons alguns testimonis oculars | Wikimedia Commons
Un antropòleg afirma que un homínid que es creia extingit encara sobreviu
Alguns indonesis afirmen haver vist criatures quasihumanes, i Gregory Forth està convençut que són l'Homo floresiensis
Reproducció d'una femella adulta d'Homo erectus
Una nena gegantina, el fòssil d’homínid més antic de l’Orient Mitjà
Té 1,5 milions d'anys i indica que l'expansió fora d'Àfrica podria haver estat en onades migratòries
Una espècie extingida de lèmurs ha resultat tenir semblances sorprenents amb espècies molt allunyades evolutivament | Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Descobreixen uns lèmurs extingits amb semblances sorprenents amb els humans
L'anàlisi de les seves dents dóna moltes pistes per entendre la nostra evolució
Restes d'una supernova
Una supernova podria haver causat l’evolució dels homínids fins als humans actuals
Un bombardeig d'energia còsmica que va començar fa 8 milions d'anys podria haver posat en marxa una cadena d'esdeveniments que va provocar l'inici del bipedisme

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa