L’anàlisi de les restes del Sahelanthropus tchadensis, un homínid que va viure fa 7 milions d’anys, demostra que els nostres avantpassats van començar a caminar dempeus fa moltíssim temps. En un article publicat a ‘Nature’, un equip de científics exposa el seu darrer descobriment, una prova clara que el bipedisme en la nostra família és extraordinàriament antic i que podria ser, de fet, un dels seus trets evolutius més distintius.

Segons els investigadors, el Sahelanthropus tchadensis ja tenia trets físics relacionats clarament amb la locomoció bípeda. Si més no, això és el que han conclòs després de reanalitzar un fèmur i dos cúbits trobats al desert del Djurab, al Txad, fa més de vint anys, al mateix indret on es va trobar l’únic crani d’aquesta espècie de què es té constància.

L'estudi dels ossos d'aquest homínid han revelat que ja podia caminar dempeus | CNRS
L’estudi dels ossos d’aquest homínid han revelat que ja podia caminar dempeus | CNRS

Aparegut poc després que ens separéssim dels ximpanzés

Des que es van localitzar aquestes restes, d’un exemplar batejat com a Toumaï, hi ha hagut discussions entre la comunitat científica sobre si aquesta espècie era avantpassada nostra o no, i aquest darrer estudi sembla indicar que sí. De fet, el Sahelanthropus va viure només uns quants milions d’anys després que el darrer avantpassat comú tant nostre com dels ximpanzés, dues espècies properes que ens diferenciem, entre d’altres coses, perquè nosaltres caminem dempeus i ells no.

Un dels elements que fa pensar als científics que aquest animal és avantpassat nostre és que, a les restes fòssils localitzades, el forat del crani on s’hauria d’insertar la medul·la espinal està situat més endavant que no pas en el cas dels altres simis, cosa que indica que el crani era a dalt de tot de l’espinada, i no pas davant seu, i que, per tant, el Sahelanthropus caminava dret.

Reproducció del possible aspecte de Toumaï

Alguns misteris pendents de resoldre

Les raons que van dur a l’aparició d’aquest tret característic de la nostra família, però, no estan gaire clars. El que sí que ho està és que, gràcies al bipedisme, es van desenvolupar cervells més grans per controlar els braços, que havien quedat lliures i també les mans, que van començar a tenir molta més utilitat.

Les altres habilitats, com ara l’ús d’eines i, encara més, el llenguatge i el pensament abstracte, no es van desenvolupar fins molt més tard. El primer, segons els investigadors, va ser el bipedisme, que podria haver començat a causa de la necessitat de trobar aliments durant una època de canvi climàtic i que va resultar ser energèticament més eficient que no pas haver de grimpar per veure-hi a més distància.

Més notícies
El jaciment de Sterkfontein, a Sud-àfrica, és un dels més importants del món pel que fa a l'estudi de l'evolució humana | South African Tourism

La datació d’uns fòssils d’australopitec sacseja la història de l’evolució

Les restes han resultat tenir un milió d'anys més del que es creia fins ara
:  - Mobile
La cova Cobra, a Laos, ha estat el lloc on s'ha trobat la dent d'una dona de Deníssova | Fabrice Demeter

Una dent pot ajudar a resoldre el misteri més gran de l’evolució humana

Trobada en una cova a Laos, probablement era d'una dona de Deníssova i potser se'n podria extreure l'ADN
:  - Mobile
La dislèxia actualment es considera un trastorn de l'aprenentatge però podria tenir un origen evolutiu amb una utilitat crucial | ACN

La dislèxia podria haver estat un avantatge evolutiu

Les persones amb aquest 'trastorn' exploren molt més el seu entorn i això podia ajudar a sobreviure
:  - Mobile
Totes les persones amb els ulls blaus descendeixen d'un sol individu | Pxfuel

Totes les persones amb els ulls blaus tenen un avantpassat comú

Una mutació fa entre 6.000 i 10.000 anys és l'única raó de l'existència d'aquest color d'iris
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa