MonPlaneta
Machu Picchu no és el nom real de les famoses ruïnes inques
  • CA

L’antiga ciutat inca de Machu Picchu és un dels jaciments arqueològics més famosos del món, un símbol de la potència d’un dels imperis més importanta de l’Amèrica precolombina. A més, és clar, és una atracció turística de primer ordre, una de les més importants d’Amèrica Llatina i, sens dubte, la més important del Perú. I tot i això, pot ser que sempre l’haguem conegut per un nom que no és el real.

Repàs a la història d’un “descobriment”

Les ruïnes de Machu Picchu van ser visitades per primera vegada pel seu “descobridor”, Hiram Bingham, l’any 1911. Va ser aquest polític i explorador nord-americà qui va donar fama mundial a la població que, fins aleshores, fins i tot era poc coneguda pels qui vivien a la regió peruana de Cusco, no gaire lluny d’on es troba.

En un estudi publicat a la revista ‘Ñawpa Pacha’, de l’Institut d’Estudis Andins, l’historiador Donato Amato Gonzales (Ministeri de Cultura del Perú) i l’arqueòleg Brian S. Bauer (Universitat d’Illinois-Chicago, Estats Units) han repassat tant les notes de camp originals de Bingham com també mapes de la zona fets a principis del segle XX i, fins i tot, diversos documents de segles d’antiguitat, buscant pistes sobre l’existència i el nom de la ciutat.

Aquestes ruïnes inques són un dels jaciments arqueològics més coneguts del món | Wikimedia Commons

La primera conclusió és que, durant tot aquest temps, l’indret havia quedat força oblidat i no se’n sabia gaire cosa. La segona, que si bé el món el coneix pel nom de Machu Picchu, el nom de la muntanya més alta de la zona on hi ha la ciutat, aquesta no era la manera com l’anomenaven els inques, que li havien posat el mateix nom que el cim rocós més proper: Huayna Picchu.

Un nom molt antic

Ja el 1904, set anys abans de l’arribada de Bingham, un atles de 1904 recollia la presència de les ruïnes d’un poble inca anomenat així al lloc que tots coneixem. A més, el 1911, el mateix explorador nord-americà va ser informat, abans que abandonés Cusco, que seguint el riu Urubamba trobaria unes ruïnes anomenades Huayna Picchu, el mateix que li va dir un altre habitant de la zona el 1912.

Aquest nom, a més, se sap del cert que no és el que li van donar els peruans de principis del segle XX sinó que, al segle XVI, ja existia: alguns fragments de documentació trobats, escrits per castellans del segle XVI, poc després de la seva invasió del Perú, expliquen com, en aquell moment, els indígenes de la regió estaven valorant tornar a una població abandonada que anomenaven, ja aleshores, Huayna Picchu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa