MonPlaneta
Un jaciment espectacular mostra alguns dels animals més antics de la Terra

El jaciment de Castle Bank, a Gal·les, conté les restes d’alguns dels animals més antics de la Terra. En un nou estudi publicat a ‘Nature Ecology & Evolution’, s’explica com s’hi han trobat restes de cucs, estrelles de mar, esponges, percebes i animals estranyíssims que no es poden comparar amb res que hi hagi a dia d’avui, que van viure fa 462 milions d’anys i de què s’han preservat els teixits tous com els ulls, els nervis, els intestins i el cervell.

Aquestes restes són especialment importants perquè són d’una època en què pràcticament no hi havia vida a terra ferma i la majoria es trobava als mars i, també, perquè dóna una visió molt més completa, més enllà dels organismes amb closques i ossos, que és més probable que s’hagin preservar fins als nostres dies. Descobert l’any 2013, fins ara no se n’havia fet un estudi en profunditat però, a partir de la pandèmia de Covid-19, s’han anat descobrint animals amb teixits tous que han permès fer un cop d’ull totalment nou a una època remota de la història del nostre planeta.

Una estrella de mar de fa 460 milions d'anys excepcionalment ben preservada | Joseph Botting
Una estrella de mar de fa 460 milions d’anys excepcionalment ben preservada | Joseph Botting

Una època importantíssima de l’evolució dels éssers vius

Aquest període és conegut com l’Ordovicià, un moment en què, després de l’explosió cambriana, la Terra havia desenvolupat ecosistemes molt diferents. En aquest cas, la majoria dels 170 animals que s’han descobert al jaciment són molt petits, d’entre 1 i 5 mil·límetres, i la majoria tenien cossos completament tous o tenien exoesquelet. La majoria, a més, també són d’espècies desconegudes fins ara i d’un període de què pràcticament no hi ha restes d’animals.

Així doncs, i més enllà de les troballes que s’han fet fins ara, el jaciment de Castle Bank podria continuar obrint-nos una finestra a aquest moment tan important de l’evolució dels organismes vius del nostre planeta, especialment dels animals. Qui sap si, fins i tot, ens podria permetre resoldre alguns enigmes sobre com van evolucionar alguns trets característics dels animals que viuen avui. Al cap i a la fi, són d’una època en què molts d’aquests trets van aparèixer per primera vegada.

Més notícies
Representació artística de l'Ikaria
Descobert l’avantpassat més antic que es coneix de tots els animals de la Terra
Una mena de cuc que vivia a l'actual Austràlia fa més de 550 milions d'anys és el bilateri més antic que s'ha trobat mai
Trilobite conservat en pirita
Els trilobits respiraven per les cames, un descobriment insòlit
Aquests animals, de fa 450 milions d'anys, tenien uns òrgans respiratoris sorpenentment sofisticats que els penjaven de les "cuixes"
Aquest animal de fa 400 milions d'anys pot ser un exemplar de la família d'on descendim tots els vertebrats del món | Dinghua Yang
Identifiquen la família d’on es van originar tots els vertebrats
Va viure fa 400 milions d'anys i tenia brànquies i un inici del que va acabar sent la mandíbula
Un dels fòssils trobats a la Xina
Descobreixen una gran quantitat de fòssils rars a un jaciment de la Xina
Les restes, de 500 milions d'anys, tenen molt ben conservades les parts toves, permetent veure la pell, els ulls i els òrgans interns. A més, més de la meitat són d'espècies desconegudes fins ara

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa