MonPlaneta
Identifiquen com a jueus uns cadàvers llençats a un pou fa 800 anys
  • CA

L’anàlisi de l’ADN d’uns cadàvers trobats a un pou medieval ha permès identificar-los com a jueus que van morir en un dels pogroms que hi va haver a Anglaterra entre els segles XI i XIII. Segons un article publicat a ‘Current Biology’, els 17 cossos, que tenen uns 800 anys d’antiguitat, pertanyien “gairebé segur” als asquenazites, els jueus originaris de l’Europa Central i Oriental.

La disposició dels cossos al pou feia pensar que havien estat llençats sense miraments | BBC
La disposició dels cossos al pou feia pensar que havien estat llençats sense miraments | BBC

17 cossos llençats de cap a un pou

Tot va començar quan l’any 2004, a Norwich, les obres d’un centre comercial van desenterrar tant el pou com els 17 cossos que hi havia al fons. Identificats ràpidament com a sis adults i onze nens, la manera com havien acabat allà va fer sospitar els arqueòlegs. Si normalment a les fosses comunes els cossos estan disposats de manera uniforme, en aquest cas estaven en postures estranyes i barrejats, com si els haguessin llençat de cap poc després de la mort.

El misteri no s’havia pogut resoldre fins ara, quan s’ha pogut extreure material genètic dels ossos i analitzar-lo. Els genomes de sis dels cadàvers mostren que quatre d’ells eren família, incloses tres germanes, la més jove de les quals tenia entre 5 i 10 anys. Les anàlisis, a més, indiquen que tots ells eren, gairebé amb tota seguretat, jueus asquenazites.

Els investigadors fins i tot han pogut reconstruir aproximadament l'aspecte d'algunes de les víctimes | Caroline Wilkinson
Els investigadors fins i tot han pogut reconstruir aproximadament l’aspecte d’algunes de les víctimes | Caroline Wilkinson

Jueus asquenazites

Per bé que el judaisme és considerat en primer lloc una identitat religiosa i cultural, el cert és que l’origen ancestral de gran part dels qui la comparteixen i una tradició de segles de matrimonis dins la mateixa comunitat ha fet que, en el cas dels asquenazites, hi hagi trets genètics que els distingeixen, com ara marcadors d’algunes malalties rares.

En el cas dels cossos de Norwich, el seu ADN té moltes semblances amb els dels asquenazites actuals. Les anàlisis, de fet, fins i tot han permès imaginar-se com devia ser l’aparença d’alguns dels cossos trobats al fons del pou. En el cas d’un nadó, per exemple, fins i tot se sap que devia ser pèl-roig i devia tenir els ulls blaus.

El pou, a més, està situat al que antigament havia estat el call jueu de Norwich, que segons els documents històrics havia estat format per asquenazites de Rouan, a Normandia, que van ser convidats per Guillem el Conqueridor després de convertir-se en rei d’Anglaterra el 1066.

Jueus rebent la visita de Satanàs, segons una caricatura antisemita anglesa del segle XIII | The National Archives
Jueus rebent la visita de Satanàs, segons una caricatura antisemita anglesa del segle XIII | The National Archives

Diverses hipòtesis

Els investigadors creuen les víctimes devien morir durant un pogrom, com s’anomena als esclats de violència antisemita que van recórrer Europa durant 1.000 anys. El que té més possibilitats és el que hi va haver el febrer de 1190, just abans de la Tercera Croada, en què molts dels voluntaris per anar a fer la guerra a Terra Santa van decidir que, abans, s’alçarien contra els jueus.

Tot i això, el marge que dóna la datació per radiocarboni, que apunta que aquelles víctimes van morir entre 1161 i 1216, obre la possibilitat a que morissin víctimes d’algun altre pogrom i fins i tot de la Gran Revolta de 1174, una rebel·lió contra Enric II d’Anglaterra que també va causar una gran mortaldat a Norwich.

Més notícies
Etrogs al Mercat de les Quatre Espècies de Bnei Brak, al sud de Tel Aviv (Israel)
De com els cítrics es van convertir en les fruites més importants de la Mediterrània
Un estudi en reconstrueix l'evolució i reivindica el paper clau que va tenir la cultura hebrea en la popularització d'aquestes fruites a la regió
Deportació dels hebreus del regne de Judà a Babilònia després de la destrucció del Temple de Salomó
Troben proves de la conquesta de Jerusalem per part dels babilonis, recollida a la Bíblia
Diverses restes arqueològiques descobertes al mont Sió apunten directament a principis del segle VI abans de Crist quan, segons l'Antic Testament, la ciutat va ser arrasada per Nabucodonosor II
Aquesta petita pedra amb un penis dibuixat i un missatge ofensiu va ser gravada quan la majoria de l'illa de Gran Bretanya es trobava sota domini romà | Vindolanda Charitable Trust
Troben un dibuix d’un penis i un insult gravats en pedra per un soldat romà
La curiosa troballa s'ha fet a Vindolanda, un jaciment del nord d'Anglaterra, i té uns 1.700 anys
El vàter de 2.700 anys d'antiguitat trobat a Jerusalem | IAA
Descobert un vàter de luxe de fa 2.700 anys a Jerusalem
És de finals del Regne de Judà, abans de la invasió dels assiris

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa