MonPlaneta
Els humans van arribar a Amèrica 7.000 anys abans del que es pensava fins ara
  • CA

Segons un descobriment recent, els humans van arribar al continent americà com a mínim 7.000 anys abans del que s’acceptava fins ara. Així ho indica la troballa d’unes petjades a Nou Mèxic que, segons la datació que se n’ha fet, publicada en un article a la revista ‘Science’, tenen entre 21.000 i 23.000 anys d’antiguitat, cosa que les converteix, per molt, en les més antigues mai descobertes al continent.

Així, el debat sobre la colonització del continent, que es va produir des d’Àsia, concretament entre Sibèria i Alaska, té una nova peça al trencaclosques, i una que podria canviar la manera com entenem la població del continent. Si 7.000 anys abans del que es pensava ja hi havia humans, hi podria haver hagut grans migracions de què no sabem res, i també podrien haver-se extingit i no ser els avantpassats dels pobles nadius de les Amèriques.

Segons expliquen els responsables de la troballa, les petjades van ser deixades fa més de 20.000 anys en fang tou que, en aquell moment, es trobava a la riba d’un llac poc profund però que actualment és a la zona desèrtica de White Sands. La datació de les llavors trobades a les capes de sediments que hi havia a sobre i a sota de les petjades va demostrar ser excepcionalment útil, ja que va marcar clarament que tenien entre 23.000 i 21.000 anys d’antiguitat.

Investigadors examinant les petjades | Universitat Bournemouth

Per la seva mida i característiques, sembla que les petjades corresponen a un grup format essencialment d’infants i adolescents acompanyats per algun adult. Una de les teories és que es tractava d’una forma de cacera tradicional, un tipus de comportament que s’ha observat en cultures natives posteriors i que consistia a empènyer els búfals cap a un petit barranc fins a aconseguir fer-los caure. Un cop mort l’animal, calia processar-lo molt ràpidament, i és per això que podrien haver servir els infants i adolescents, per anar a buscar llenya, aigua o altres elements necessaris per a especejar i coure la carn abans no es comencés a fer malbé.

Sobre la sort que van córrer aquests humans i els seus descendents, però, se’n sap poca cosa i no és gaire encoratjadora. Si bé les petjades indiquen que fa 21.000 anys ja hi havia humans a Amèrica, les anàlisis genètiques de les poblacions natives i asiàtiques mostren que la separació entre elles, fruit del pas d’un continent a l’altre, es va produir va uns 16.000 anys. Això podria indicar que, o bé les poblacions originals que van deixar les petjades es van extingir totes soles o bé que, en arribar els nous migrants, van desaparèixer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa