MonPlaneta
Un fragment d’os trobat a Gavà revela com es cosia a la prehistòria

El descobriment d’un fragment d’os ple de forats fets per humans al jaciment de la riera de Canyars, a Gavà, dóna moltíssimes pistes sobre com es cosia a la prehistòria. Amb una antiguitat que es calcula en uns 40.000 anys, devia ser emprat com una taula per punxar, tal com expliquen els seus descobridors en un article publicat a ‘Science Advances’, i podria ser l’eina més antiga d’aquest tipus que s’ha trobat mai.

Una eina de 15.000 anys abans que s’inventessin les agulles amb ull

De fet, aquest fragment d’os pla, d’uns 11 centímetres de llargada i que té 28 incisions, va ser fet servir uns 15.000 anys abans que, pel que se sap, s’inventessin les agulles amb ull. L’estudi d’aquest objecte ha permès descartar que els punts fossin un sistema de notació, d’una banda, i també que fossin decoratius, tenint en compte que l’os no té cap forma concreta i que alguns dels punts gairebé no es veuen.

És per això que els investigadors pensen que van ser fets en emprat aquest fragment per cosir peces de roba de pell, una teoria que van comprovar intentant fer forats en peces de cuir amb una pedra punxeguda i una altra eina fent de martell. En fer servir un os com a superfície de suport, es creen forats i marques molt semblants a les trobades a l’objecte acabat de trobat.

Una finestra a la tecnologia i les eines de fa 40.000 anys

Els experiments, a més, també han revelat que és probable que 10 dels punts, que es troben a una distància regular, probablement van ser fetes amb la mateixa eina i que aquest espai igual entre ells va ser fet intencionadament, probablement per, després, fer servir un fil i alguna eina per cosir la pell. Això, d’altra banda, referma la idea acceptada que els humans ja duien roba molt abans que s’inventessin les agulles amb ull, donant més informació sobre quines eines i quina tecnologia feien servir per vestir-se fa 40.000 anys.

Més notícies
Els investigadors han descobert eines de pedra a prop de l'ullal gegant d'un elefant antic que ha estat trobat a Israel | Autoritat d'Antiguitats d'Israel
Descobert un ullal d’un elefant prehistòric gegantí a Israel
Segons afirmen els investigadors, és l'ullal complet més gros que s'ha trobat mai a l'Orient Mitjà
Una mandíbula descoberta al jaciment de Queralbs (Ripollès) i cranis de fons | ACN
Troben restes de 50 individus prehistòrics al Roc de les Orenetes, una necròpoli en ús durant mil anys
Els investigadors destaquen l'"excepcionalitat" del jaciment de Queralbs pel bon estat de les restes
Descobert a Queralbs un jaciment prehistòric dels últims caçadors i recol·lectors de Catalunya
És la Bauma dels Fadrins, on l'any passat es va fer la primera excavació liderada per Carles Tornero i Eudald Carbonell
Troben restes d’un ocell prehistòric tres cops més gran que un estruç
Aquesta troballa és la primera prova que Europa tenia poblacions d'aus gegantines en el moment de l'arribada dels primers humans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa