MonPlaneta
Esbrinen que un fong perillós també es reprodueix sexualment
  • CA

Un equip d’investigadors ha descobert que el fong Candida auris, un patogen potencialment mortal i que forma part de la crisi dels superbacteris, no només es reprodueix per espores sinó també sexualment. En un article publicat a ‘Computational and Structural Biotechnology Journal’, els científics afirmen que aquest fenomen és poc comú però que pot dur a l’aparició de soques més virulentes i resistents als antibiòtics.

Un fong potencialment mortal

El C. auris és un fong que pot causar infeccions molt serioses i fins i tot mortals, especialment en pacients immunocompromesos que estan ingressats als hospitals. Normalment, com la majoria d’organismes semblants, es divideix i reprodueix asexualment, dividint-se, sense que hi hagi cap intercanvi de material genètic i, per tant, ‘clonant-se’.

Proves de reproducció sexual

En aquest estudi, però, els investigadors van analitzar gairebé 1.300 soques del fong, disponibles en una base de dades pública dels seus genomes. A través d’aquesta anàlisi, van identificar i confirmar esdeveniments on no hi havia hagut divisions cel·lulars amb mutacions sinó el que anomenen un “esdeveniment de recombinació”, és a dir, d’activitat sexual.

Cultiu de Candida auris al laboratori | Wikimedia Commons
Cultiu de Candida auris al laboratori | Wikimedia Commons

Aquest descobriment és molt important perquè, ara, els científics podran mirar de replicar aquests comportaments sexuals al laboratori. L’estudi demostra que el fong s’ha recombinat en el passat i pot fer-ho en el futur, generant noves variants ràpidament. Replicant-ho en condicions controlades, els científics podrien aprendre com funcionen els controls genètics de virulència i resistència als medicaments i potser altres factors que el fan perillós.

Un fong resistent i en expansió

El C. auris va ser descobert l’any 2009 i, des d’aleshores, s’ha escampat per més de 50 països i hi ha hagut brots amb milers de morts arreu del món. Actualment hi ha cinc grans famílies de soques detectades i el problema és que, si una esdevé resistent a un medicament i una altra a un altre, si es reprodueixen sexualment podrien donar origen a una descendència resistent a tots dos fàrmacs, causant un problema sanitari greu.

Això és especialment preocupant als hospitals, on poden arribar a coincidir en un mateix pacient i tenir l’oportunitat de reproduir-se sexualment. Si això passa, el problema de salut pública que suposa el C. auris podria créixer moltíssim.

Més notícies
Una dieta alta en fibra soluble millora la salut dels nostres intestins i redueix la presència de bacteris potencialment nocius
La fibra fa que tinguem menys microbis resistents als antibiòtics al cos
Un estudi ha relacionat aquest component de la dieta amb la disminució de la presència d'aquests organismes potencialment perjudicials
Bacteri | Pikist
Els bacteris resistents ja maten més que la malària i la sida
Podrien tenir un paper directe o indirecte en més de sis milions de morts cada any
Cultiu de la nova soca de Streptomyces
Un bacteri trobat a Irlanda podria ser la solució a la resistència als antibiòtics
Un equip de científics ha comprovat la seva efectivitat contra quatre dels 'superbacteris' més perillosos. Els druides de l'Alta Edat Mitjana, però, ja coneixien les propietats de la terra on viuen
Detall d'una màquina de desenvolupament làser
Un làser pot matar superbacteris, espores i altres patògens
Podria servir per desinfectar ferides i altres aplicacions mèdiques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa