MonPlaneta
Una escala secreta a Florència ocultava frescos de fa 500 anys

Els treballs en una escala secreta al Palazzo Vecchio de Florència ha permès trobar frescos de fa 500 anys que havien estat ocults fins ara. La troballa, que ha estat anunciada pel mateix alcalde de la localitat, Dario Nardella, ha estat qualificada d’“extraordinària” i s’ha fet a l’antiga residència de la família Mèdici que, actualment, acull tant l’ajuntament com un museu.

Un passadís secret perquè el duc pogués fugir

L’escala, segons els experts, s’hauria construït durant el segle XVI com a passadís secret per permetre, si era necesari, que Cosme I, duc de la Toscana i governant de la ciutat, en pogués sortir sense que ningú no ho sabés. Sota les parets de l’escala, que havien estat tapades per guix i pintura, hi havia frescos d’estil grotesc que l’havien decorat originàriament.

Els treballs de restauració dels frescos estan sent molt complicats | Ajuntament de Florència
Els treballs de restauració dels frescos estan sent molt complicats | Ajuntament de Florència

Un dels edificis més coneguts de Florència

El palau, construït a principis del segle XX, és un dels edificis més representatius de Florència, amb la seva forma de castell i una torre de 94 metres d’altura. El 1540, quan Cosme I s’hi va establir, va esdevenir no només el palau ducal de la família Mèdici sinó també la seu governamental de la República Florentina. Tenint en compte el context de l’època, amb guerres, revoltes i traïcions constants, el duc va encarregar una sortida secreta per si havia de fugir.

Una troballa casual

El descobriment ha estat casual, durant unes obres al Palazzo Vecchio, i la restauració dels frescos està sent un procés molt complex perquè estan coberts per diverses capes i la superfície en què estan pintats està molt deteriorada. Fa mesos que s’està treballant per restaurar l’escala, juntament amb altres zones del palau, i s’han descobert un gran número d’obres a moltes de les estances on s’han dut a terme les tasques de rehabilitació.

Més notícies
La pesta de Florència de 1348 segons la descripció del 'Decameró' de Bocaccio | Wellcome Library (Creative Commons)
Identifiquen els ‘pacients zero’ de la Pesta Negra
Les anàlisis d'ADN d'uns cadàvers del segle XIV revela d'on va sortir el brot inicial
Aquest diagrama del segle XVI mostra quins són els millors llocs per fer una sagnia en cada cas | Universitat de Cambridge
Els tractaments mèdics més rars de l’Edat Mitjana
Un equip de la Universitat de Cambridge està digitalitzant 180 manuscrits de l'època
Els banquets medievals no eren, ni de bon tros, tan complets com els imaginem, o si més no no eren gens habituals | Wikimedia Commons
Els festins medievals no s’assemblaven gens al que ens imaginem
La majoria, fins i tot els rics, menjaven molts cereals i vegetals i poca proteïna animal
L'espasa trobada al fons del mar a Haifa | Autoritat Israeliana d'Antiguitats
Troben l’espasa d’un cavaller de la Primera Croada al fons del mar
El descobriment l'ha fet un submarinista en una antiga zona de fondeig al sud de Haifa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa