MonPlaneta
Ensenyen uns lloros a fer videotrucades perquè no se sentin sols

Ensenyar els lloros a fer videotrucades ajuda a reduir-ne la soledat. Aquesta és la conclusió d’un estudi molt curiós els resultats del qual han estat publicats a ‘Proceedings of the 2023 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems’. El treball, en què aquests ocells han après a fer anar una ‘tablet’ per trucar altres lloros, han demostrat clarament els efectes positius que té en el seu benestar.

Els experiments, en què es donava als ocells una ‘tablet’ perquè fessin videotrucades a diversos lloros, van mostrar com el seu comportament social millorava i, també, que els lloros que trucaven més als altres ocells també eren els que rebien més trucades dels altres. Així, després de més de 1.000 hores d’enregistraments de vídeo en un grup de 18 animals, es va veure que els beneficis eren clars.

Un estudi nascut de la pandèmia

Tenint en compte com les videotrucades van alleugerir la soledat de moltíssimes persones durant la pandèmia, els investigadors van voler veure si els lloros també es podien beneficiar del mateix sistema, donant-los l’oportunitat de trucar a altres lloros. Al cap i a la fi, en estat salvatge aquests animals viuen en grans grups mentre que, quan són mascotes, estan sols o amb pocs companys, cosa que els produeix problemes psicològics que es manifesten en comportaments autolesius com, per exemple, arrencar-se les plomes. Pel que sembla, les videotrucades poden arribar a reproduir alguns dels beneficis socials de viure en comunitat.

Els lloros sabien que interactuaven amb altres lloros

Els ocells primer van aprendre a tocar una campana i després tocar una fotografia d’un altre ocell a la pantalla per activar la trucada, amb l’ajuda dels seus propietaris. En total, es van fer 147 trucades mentre els seus amos prenien notes del seu comportament i, després, els científics revisaven els vídeos enregistrats. Pel que es va observar, sembla clar que els lloros eren conscients que interactuaven amb altres ocells perquè el seu comportament era igual que si estiguessin interactuant en persona, cantant, jugant i fins i tot ensenyant-se les joguines que tenien.

Més notícies
GUacamai ararauna al 2008 pràcticament estava extingut a Xile

Els lloros tropicals, amenaçats per l’activitat humana

Més del 38 % de les poblacions de lloros tropicals del continent americà estan amenaçades per l’activitat humana
:  - Mobile
Un dels lloros momificats descoberts a Xile

La descoberta de lloros momificats posa de relleu la seva importància a l’Amèrica precolombina

Els ocells, originaris de l'Amazònia, eren traslladats vius fins al desert d'Atacama, a l'actual Xile, creuant la serralada dels Andes
:  - Mobile
Els agapornis tenen una habilitat sorprenent que els ajuda a escalar | Wikimedia Commons

Descobreixen un lloro que camina amb tres ‘potes’

Els agapornis han desenvolupat un coll molt fort per ajudar-se a escalar amb el bec
:  - Mobile
Reproducció artística d'un Heracles inexpectatus

Descobreixen les restes fòssils del lloro més gran del món

Trobades a Nova Zelanda, corresponen a un animal de més de 90 centímetres de llargada i uns 7 kg de pes
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa