MonPlaneta
Detecten molècules precursores de la vida surant a l’espai

Dues investigadores de l’Institut Astrofísic de les Canàries i la Universitat Politècnica de Cartagena han descobert la presència de nombroses molècules prebiòtiques, precursores de la vida, surant a l’espai a la regió de formació d’estrelles IC348 del Núvol Molecular de Perseu. Segons expliquen en un article a ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’, s’han detectat molècules com ara hidrogen (H2), hidroxi (OH), aigua (H2O9, diòxid de carboni (CO2) i amoníac (NH3), a més d’altres molècules de carboni que podrien crear hidrocarburs complexos i molècules prebiòtiques.

Algunes d’aquestes molècules es consideren elements essencials per a la creació d’altres de més complexes com els aminoàcids, el codi genètic dels microorganismes antics i un element clau de l’explosió de la vida a la Terra. Conèixer com i on són presents a regions de l’univers on probablement s’estan formant planetes, doncs, és molt interessant, per bé que també suposa un repte molt important.

Recreació artística d'un disc protoplanetari al voltant d'una estrella jove | NASA / JPL-Caltech
Recreació artística d’un disc protoplanetari al voltant d’una estrella jove | NASA / JPL-Caltech

Una regió molt activa de formació d’estrelles i planetes

El Núvol de Perseu és una de les regions de formació d’estrelles més propera al Sistema Solar. Moltes de les seves estrelles joves tenen discs protoplanetaris, on es podrien formar diversos móns. A més, és un enorme laboratori de química orgànica, amb molècules complexes de carboni que podrien ser un pas cap a l’aparició de la vida. Entre elles, a més de les esmentades, hi ha hidrocrburs armoàtics policíclics (PAH) i fullerens com el C60 i el C70. Un contingut molt ric i que és present als núvols de gas i pols on estan naixent estrelles i planetes.

Un caldo de cultiu perfecte

L’existència d’aquestes molècules prebiòtiques en regions de formació d’estrelles apunta a la possibilitat que els processos d’acrecció que acaben formant els planetes joves puguin ajudar a la formació de molècules orgàniques complexes. Així, en comptes d’arribar de l’espai un cop els planetes s’han format, com afirmen algunes teories, podrien haver estat presents des del principi entre els materials de la seva formació, obrint un camí cap a l’aparició de la vida.

Durant els primers temps de la Terra, l'impacte de meteorits enormes podria haver posat en marxa la formació dels continents | Wikimedia Commons
Un planeta jove a prop de la seva estrella | Wikimedia Commons

Tot un camp per explorar

Davant d’aquest descobriment, fet gràcies a les dades del satèl·lit Spitzer de la NASA, les investigadors volen emprar l’observatori espacial més potent que existeix, el Telescopi Espacial James Webb, per conèixer millor la distribució espacial de totes aquestes molècules i mirar si se’n poden trobar d’altres gràcies a les seves majors sensibilitat i resolució. Així, es podria confirmar la presència més que probable d’aminoàcids al gas i la pols d’aquesta i altres regions de formació d’estrelles.

Més notícies
La presència de gasos metilats pot ser un indicador infal·lible de la presència de vida en un planeta | Piqsels
Descobreixen un senyal inequívoc de l’existència de vida extraterrestre
Un equip d'investigadors afirma que trobar gasos metilats fora de la Terra seria una prova definitiva
Un planeta orbitant molt a prop de la seva estrella | NASA
Un nou descobriment canvia enormement la cerca de vida a altres planetes
Un planeta com la Terra que orbita l'estrella més comuna de l'univers no té atmosfera, reduint molt les possibilitats
Fumaroles a la Terra, semblants a les que hi podria haver al fons d'Encèlad i origen de la vida al nostre planeta
La vida a la Terra ja prosperava fa 3.500 milions d’anys
El metabolisme dels primers organismes que van habitar el nostre planeta ha deixat una empremta que permet fer càlculs aproximats de la seva abundància
La Gran Font Prismàtica del parc de Yellowstone (EUA) és molt semblant, segons els científics, a com eren els oceans de la Terra quan hi va aparèixer la vida | Carsten Steger / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Identifiquen el que podria ser l’origen de la vida a la Terra
Trobar aquesta substància a altres planetes també podria voler dir que els organismes vius són a punt d'aparèixer-hi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa