MonPlaneta
Desxifren el codi secret de 57 cartes de Maria, reina d’Escòcia
  • CA

Un equip format per un informàtic, un músic i un físic han aconseguit desxifrar el codi secret de 57 cartes escrites per Maria, reina d’Escòcia, en els anys en què va ser empresonada per la seva cosina, Elisabet I d’Anglaterra, que finalment va ordenar que la decapitessin. En un article publicat a la revista ‘Cryptologia’, els tres experts expliquen com han trobat unes 50.000 paraules i 50 ‘scripts’ que es desconeixien fins ara i que servien a la reina d’Escòcia per comunicar-se amb l’exterior sense que els seus enemics sabessin de què parlava.

Descobertes a la Biblioteca Nacional de França

Les cartes desxifrades són d’entre 1578 i 1584, poc abans de l’execució de la reina el 1587. Van ser trobades a la Biblioteca Nacional de França quan els tres investigadors, buscant missives xifrades, van trobar uns documents sense classificar que es consideraven de principis del segle XVI i relacionats amb Itàlia però que, de seguida, es van adonar que no hi tenien res a veure.

L’equip es va adonar que havia trobat alguna cosa important en veure el nom de ‘Walsingham’ a les cartes, el cognom del secretari principal d’Elisabet I i responsable del desxiframent d’algunes de les seves cartes per tal de condemnar-la a mort com a coconspiradora per assassinar la reina d’Anglaterra.

Els investigadors han aconseguit desxifrar el codi d'aquestes cartes del segle XVI | Lasry, Biermann, Tomokiyo
Els investigadors han aconseguit desxifrar el codi d’aquestes cartes del segle XVI | Lasry, Biermann, Tomokiyo

Una punt de vista únic de moments importants de la història

La seva aparició al text, doncs, va permetre identificar-ne ràpidament l’origen. D’ell, la reina Maria deia que era astut i que oferia falsament la seva amistat, ocultant intencions molt més fosques. Aquelles cartes també contenen la reacció de Maria a moments importants com ara el segrest del seu fill Jaume, el futur Jaume VI d’Escòcia i I d’Anglaterra i Irlanda. La reina va demanar ajuda desperadament a França però, en veure la reacció d’aquest antic aliat, va sentir que els Estuard havien estat abandonats.

Tot plegat, a més, només és la primera part del projecte: un cop desxifrades les cartes, els historiadors hi tenen moltíssim més a dir que no pas un informàtic, un físic i un músic. Així doncs, l’anàlisi exhaustiva de tots els detalls d’aquestes missives podria donar molta més informació tant sobre els darrers anys de la vida tràgica de la reina Maria com també sobre les intrigues polítiques internes i externes a l’Anglaterra, l’Escòcia i la França de finals del segle XVI.

Més notícies
El físic Albert Einstein | Pxhere
Una carta manuscrita d’Einstein que conté l’equació E=mc2, venuda per un milió d’euros
Només existeixen quatre exemples de la fórmula del càlcul de l'energia escrits a mà pel físic més famós del segle XX
La còpia d'Isaac Newton d'aquest llibre ha reaparegut quan feia temps que es considerava perduda | Peter Harrington Rare Books
Descobreixen la còpia personal d’Isaac Newton d’un dels seus llibres
Aquest exemplar tan especial d''Opticks' es vendrà per 375.000 dòlars
El document és una pàgina manuscrita i signada per Charles Darwin, descobridor de l'evolució | Sotheby's
Un manuscrit on Darwin defensa l’evolució pot assolir un preu de rècord
S'espera que l'adjudicació a subhasta del document, de 1865, superi el milió de lliures esterlines
El Llibre dels Morts és el més conegut de tots els textos egipcis
Descobreixen una còpia completa del ‘Llibre dels Morts’ de l’Antic Egipte
És la primera vegada que es troba un document com aquest en un segle

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa