La investigació de paleontòlegs, arqueòlegs i altres investigador dels nostres avantpassats ens ha donat moltes sorpreses al llarg d’aquest 2021. A ‘Món Planeta’ hem volgut recollir una desena dels descobriments més destacats que han fet durant els darrers dotze mesos, i que cobreixen des de troballes sobre els antecessors i els parents homínids de la nostra espècie fins a investigacions que han ampliat el nostre coneixement sobre els límits i el funcionament de l’Imperi Romà, passant per antics sacrificis rituals i, fins i tot, el descobriment d’una espasa de la Primera Croada al fons del mar.

Dibuix d'un fragment de cometa caient a la Terra | Pixabay
Dibuix d’un fragment de cometa caient a la Terra | Pixabay

1 – L’impacte d’un cometa podria haver posat en marxa el desenvolupament de la civilització humana. Caigut a la Terra fa 13.000 anys, coincideix amb un gran canvi en la història de la Humanitat.

2 – Un descobriment a les Filipines aporta una nova pista a l’enigma més gran de l’evolució humana. Un grup ètnic del país té el tant per cent més alt que s’ha vist mai d’ADN d’un dels humans moderns.

3 – La humanitat ja va patir una gran epidèmia de coronavirus fa 20.000 anys. Va ser tan important que va provocar algunes adaptacions genètiques que podrien ser crucials per a la pandèmia actual.

L'Home de Tollund | Antiquity
L’Home de Tollund | Antiquity

4 – L’estómac d’un home mort fa 2.400 anys apunta a que va ser sacrificat. El seu contingut del seu estómac, conservat perfectament, suggereix alguna pràctica ritual.

5 – L’ADN d’una adolescent morta fa 7.000 anys permet descobrir un nou grup d’humans. No s’ha trobat res semblant enlloc del món i sembla que aquella línia es va extingir fa temps.

6 – El descobriment de l’Home Drac, una nova espècie d’humà, sorprèn la comunitat científica. Els seus descobridors afirmen que és el nostre parent més proper, superant els neandertals.

L'aqüeducte romà de Samosata | Artaxata Project
L’aqüeducte romà de Samosata | Artaxata Project

7 – Descobert a Armènia l’aqüeducte romà més oriental del món. Construït a principis del segle II, és una prova de l’intent fallit de Trajà d’expandir els límits de l’Imperi.

8 – Els humans primitius s’aparellaven molt menys amb els seus cosins que els actuals. Així ho indica l’anàlisi del genoma de 1.785 persones dels darrers 45.000 anys.

9 – Troben el primer exemple de les crucifixions dels romans al nord d’Europa. Un cos trobat a Anglaterra tenia un clau de ferro travessant-li el taló.

L'espasa trobada al fons del mar a Haifa | Autoritat Israeliana d'Antiguitats
L’espasa trobada al fons del mar a Haifa | Autoritat Israeliana d’Antiguitats

10 – Troben l’espasa d’un cavaller de la Primera Croada al fons del mar. El descobriment l’ha fet un submarinista en una antiga zona de fondeig al sud de Haifa.

Nou comentari