MonPlaneta
Els descobriments en història humana més sorprenents de 2021
  • CA

La investigació de paleontòlegs, arqueòlegs i altres investigador dels nostres avantpassats ens ha donat moltes sorpreses al llarg d’aquest 2021. A ‘Món Planeta’ hem volgut recollir una desena dels descobriments més destacats que han fet durant els darrers dotze mesos, i que cobreixen des de troballes sobre els antecessors i els parents homínids de la nostra espècie fins a investigacions que han ampliat el nostre coneixement sobre els límits i el funcionament de l’Imperi Romà, passant per antics sacrificis rituals i, fins i tot, el descobriment d’una espasa de la Primera Croada al fons del mar.

Dibuix d'un fragment de cometa caient a la Terra | Pixabay
Dibuix d’un fragment de cometa caient a la Terra | Pixabay

1 – L’impacte d’un cometa podria haver posat en marxa el desenvolupament de la civilització humana. Caigut a la Terra fa 13.000 anys, coincideix amb un gran canvi en la història de la Humanitat.

2 – Un descobriment a les Filipines aporta una nova pista a l’enigma més gran de l’evolució humana. Un grup ètnic del país té el tant per cent més alt que s’ha vist mai d’ADN d’un dels humans moderns.

3 – La humanitat ja va patir una gran epidèmia de coronavirus fa 20.000 anys. Va ser tan important que va provocar algunes adaptacions genètiques que podrien ser crucials per a la pandèmia actual.

L'Home de Tollund | Antiquity
L’Home de Tollund | Antiquity

4 – L’estómac d’un home mort fa 2.400 anys apunta a que va ser sacrificat. El seu contingut del seu estómac, conservat perfectament, suggereix alguna pràctica ritual.

5 – L’ADN d’una adolescent morta fa 7.000 anys permet descobrir un nou grup d’humans. No s’ha trobat res semblant enlloc del món i sembla que aquella línia es va extingir fa temps.

6 – El descobriment de l’Home Drac, una nova espècie d’humà, sorprèn la comunitat científica. Els seus descobridors afirmen que és el nostre parent més proper, superant els neandertals.

L'aqüeducte romà de Samosata | Artaxata Project
L’aqüeducte romà de Samosata | Artaxata Project

7 – Descobert a Armènia l’aqüeducte romà més oriental del món. Construït a principis del segle II, és una prova de l’intent fallit de Trajà d’expandir els límits de l’Imperi.

8 – Els humans primitius s’aparellaven molt menys amb els seus cosins que els actuals. Així ho indica l’anàlisi del genoma de 1.785 persones dels darrers 45.000 anys.

9 – Troben el primer exemple de les crucifixions dels romans al nord d’Europa. Un cos trobat a Anglaterra tenia un clau de ferro travessant-li el taló.

L'espasa trobada al fons del mar a Haifa | Autoritat Israeliana d'Antiguitats
L’espasa trobada al fons del mar a Haifa | Autoritat Israeliana d’Antiguitats

10 – Troben l’espasa d’un cavaller de la Primera Croada al fons del mar. El descobriment l’ha fet un submarinista en una antiga zona de fondeig al sud de Haifa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa