MonPlaneta
Descobreixen un nou passadís a l’interior de la Gran Piràmide

Un equip internacional d’investigadors ha anunciat el descobriment d’un nou passadís a l’interior de la Gran Piràmide. La troballa, que mostra com aquest edifici monumental continua amagant-nos molts secrets tot i que fa 4.500 anys que va ser construït, ha estat publicada a la revista ‘Nature’ i va ser anunciada en una roda de premsa just a l’exterior de la piràmide, de gairebé 140 metres d’alçada.

La nova galeria descoberta a l'interior de la piràmide funerària del faraó Kheops | Ministeri d'Antiguitats d'Egipte
La nova galeria descoberta a l’interior de la piràmide funerària del faraó Kheops | Ministeri d’Antiguitats d’Egipte

El descobriment “més important” fet a Egipte al segle XXI

Per a Zahi Hawass, exministre d’Antiguitats d’Egipte, aquest descobriment és “el més important” que s’ha fet a Egipte en el que duem de segle XXI. El passadís, d’uns 9 metres de llargada i uns 2 d’amplada, ha estat descobert gràcies a un projecte que fa servir les darreres tecnologies no-invasives per mirar de treure l’entrellat dels enigmes que envolten la piràmide funerària del faraó Kheops, la darrera de les Set Meravelles del Món Antic que continua dempeus i l’edifici més alt del món des de la seva construcció fins la inauguració de la Torre Eiffel de París el 1889.

Més a prop de descobrir la cambra funerària de Kheops

En aquest cas, el mètode emprat està basat en els raigs còsmics i ha permès trobar aquesta cavitat que, segons els investigadors, devia ser dissenyada per alleugerir el pes d’aquesta estructura descomunal. El secretari general del Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte, Mustafà Waziri, ha explicat que probablement “protegeix o redueix la pressió sobre alguna cosa a sota seu”. “Alguna cosa” que podria ser, per fi, la cambra funerària de Kheops, faraó de la 4a Dinastia que va regnar entre el 2509 i el 2483 abans de Crist.

La Gran Piràmide és plena de galeries, passadissos i cambres | Nature Communications
La Gran Piràmide és plena de galeries, passadissos i cambres | Nature Communications

Un gran projecte per estudiar les piràmides sense malmetre-les

Així doncs, podria ser que un dels grans misteris de la Gran Piràmide fos a punt de quedar resolt. Tot plegat és gràcies al ministeri d’Antiguitats d’Egipte que, el 2015, va posar en marxa el projecte internacional ScanPyramids, que vol escanejar aquestes enormes estructures i esbrinar com són per dins sense fer servir tècniques invasives o que les destrueixin.

És el cas de la radiografia de muons, la tècnica emprada per a aquest darrer descobriment. Aquest mateix mètode d’anàlisi, de fet, ja va ser emprat el 2017 per descobrir la primera gran estructura que s’havia trobat a la Gran Piràmide des del segle XIX, quan es va descobrir la Gran Galeria i els passadissos i cambres properes, com ara les corresponents al rei i la reina.

Més notícies
Una de les esfinxs d'Amenhotep III | Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte
Troben les esfinxs guardianes del temple morturori de l’avi de Tutankhamon
Amenhotep III va regnar fa 3.400 anys i va fer construir el Temple dels Milions d'Anys, on s'han trobat aquestes estàtues enormes
Pilars de la tomba de Ptahmes exposats al Museu d'Antiguitats de Leiden (Països Baixos)
Troben el formatge més antic que es coneix en una tomba egípcia de fa 3.300 anys
Ptahmes, governador de Memfis el segle XIII abans de Crist, va ser enterrat amb diverses àmfores que contenien, entre d'altres, derivats de la llet de vaca i de cabra o ovella
La màscara d'or de Tutankhamon és una de les peces arqueològiques més conegudes del món | Museu Egipci del Caire
Esbrinen l’origen de la daga del faraó Tutankhamon
Mort el 1323 abans de Crist, està feta de ferro d'un meteorit i podria haver estat un regal d'un regne llunyà
L'egípcia va ser una de les grans civilitzacions de l'Edat de Bronze
Ressusciten la cervesa dels faraons amb llevats de 5.000 anys d’antiguitat
Un equip de científics israelians ha aconseguit tornar a la vida els fongs que permetien la fermentació i tornar a elaborar la beguda tal i com es consumia a l'Antic Egipte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa