MonPlaneta
Descobreixen un dels secrets ocults dels violins Stradivarius
  • CA

Un equip d’investigadors ha publicat a la revista ‘Analytical Chemistry’ un article on expliquen com han descobert un dels secrets ocults dels famosos violins Stradivarius. Segons afirmen, una capa molt fina entre la fusta i el vernís pot explicar, si més no en part, el seu so incomparable, que els ha convertit en alguns dels instruments més cars del món.

Els millors violins del món

Els instruments Stradivarius produeixen uns sons amb un nivell de claredat que, segons molts experts, mai no ha estat igualat, ni tan sols amb les tècniques de construcció més modernes. El secret, sembla, és al seus acabats, en el tractament d’una fusta que va ser convertida en instruments de corda per la família Stradivari i, especialment, per Antonio Stradivari.

Un dels dos violins Stradivarius que hi ha al Palau Reial de Madrid | Xauxa (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
Un dels dos violins Stradivarius que hi ha al Palau Reial de Madrid | Xauxa (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

De quina manera es va aconseguir fer uns instruments tan especials ha estat un misteri des de fa segles, però ara les darreres tecnologies han fet un descobriment important. Gràcies a anàlisis a escala nanomètrica, els investigadors han pogut observar una capa, basada en proteïnes, situada entre la fusta i el vernís.

Una sospita que no era nova

De fet, no és la primera vegada que la ciència apunta a l’existència d’una capa amagada, que podria haver estat emprada per omplir i suavitzar la fusta, cosa que influencia la seva ressonància i el so que produeix els instruments fets amb ella. Conèixer quin és aquest productes secret podria permetre reproduir-lo i aconseguir un so d’una qualitat semblant, i és per això que es van fer servir dos violins, el San Lorenzo de 1718 i el Toscano de 1690, per mirar d’esbrinar-ho.

Els violins Stradivarius emprats en aquest estudi sobre quin és el seu secret | American Society of Chemistry
Els violins Stradivarius emprats en aquest estudi sobre quin és el seu secret | American Society of Chemistry

Gràcies a l’espectromicroscopia d’infraroigs, els investigadors van trobar la mateixa capa intermitja en tots dos violins, però això no era suficient per diferenciar-ne la composició de la de la fusta. Així doncs, van fer servir un altre tipus d’anàlisi, un microscopi que aconsegueix imatges d’escala nanomètrica i mesura la llum infraroja que es reflecteix per obtenir la composició química d’un material, d’una manera semblant a l’espectrometria que es fa servir per conèixer la composició de l’atmosfera de planetes llunyans.

Aquest mètode ha permès veure com la capa misteriosa entre la fusta i el vernís de tots dos instruments contenia compostos basats en proteïnes. A més, també ha aconseguit una imatge 3D detallada dels tipus de substàncies que conté la superfície del violí, que en el futur es podrien fer servir per identificar-les tant en aquest com en altres casos.

Més notícies
Els estudis sobre els efectes de la música al cervell són molts però, sovint, contradictoris | Pxhere
Escoltar música pot influenciar l’activitat del cervell
Afecta els nostres processos mentals, tot i que hi ha moltes incògnites al seu voltant
La diferència entre les habilitats cognitives i musicals dels afectats per la síndrome de Williams - Bueren era un misteri fins ara | Pxhere
Esbrinen per què una malaltia genètica greu millora les habilitats musicals
La síndrome de Williams-Beuren produeix dèficits neurocognitius i de desenvolupament però incrementa l'audició
Centenars de milions de persones d'arreu del món han abdicat el seu criteri musical i les ganes de descobrir en favor dels algoritmes d'intel·ligència artificial | Pxhere
Com canviarà la música que escoltem a causa de la intel·ligència artificial
Un grup de la Universitat Pompeu Fabra engega un projecte per reflexionar sobre com avançaran aquests camps
Els humans som capaços de reconèixer una melodia independentment del timbre, el to o la velocitat amb què sonin | Piqsels
Un equip català investiga com detecta el cervell la música que coneixem
Aquesta propietat és compartida amb altres animals, que la tenien abans que nosaltres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa