Un equip d’investigadors ha fet servir els raigs còsmics per descobrir una antiga cambra funerària al subsòl de Nàpols, a Itàlia. Segons expliquen en un article publicat a ‘Scientific Reports’, la tomba devia pertànyer a l’alta societat de l’època i forma part de les ruïnes de l’antiga necròpoli de Neàpolis, una colònia grega, que es va fer servir entre finals del segle IV abans de Crist i el primer segle de la nostra era.
Una ciutat 10 metres sota la superfície
Les restes de Neàpolis són uns 10 metres sota l’actual ciutat de Nàpols, concretament del districte de Sanita. Al llarg dels segles, diversos desastres naturals l’han anat enterrant sota capes de sediments, especialment la coneguda com a ‘lava dei vergini’, o ‘lava de les verges’, consistent a fang i pedres que van lliscar dels turons propers durant grans episodis de pluges.
La mida exacta de la necròpoli es desconeix però probablement hi ha dotzenes de tombes amb diversos cossos a cadascuna. Algunes van ser descobertes ja al segle XIX però altres han estat trobades accidentalment, com ara dues que van aparèixer després que, el 1980, un terratrèmol dugués a fer una anàlisi 3D de la zona.

Allà sota, esculpits en roca volcànica, se sap que hi ha tombes, temples i coves que servien com a habitatges, però damunt seu hi ha una zona urbana molt densament poblada, cosa que dificulta enormement les excavacions. És per això que els investigadors han fet servir la muografia, una tècnica basada en els raigs còsmics, per descobrir aquesta cambra funerària que, fins ara, es desconeixia.
Els muons, una tècnica per estudiar zones on és difícil excavar
Les muografies es poden dur a terme de diverses maneres però, en general, consisteixen en cambres plenes de gas. Quan aquestes partícules hi xoquen, emeten flaixos de llum que són detectats i permeten conèixer l’energia de la partícula i la seva trajectòria, de manera semblant als raigs X o un radar de subsòl però amb partícules naturals altament energètiques que permeten veure materials més tensos, que bloquen el pas dels muons i enfosqueixen la imatge.
Aquesta tècnica es fa servir per controlar el tràfic il·legal de materials radioactius, per controlar volcans i predir erupcions i també en arqueologia, per detectar estructures ocultes. En aquest cas, el descobriment dóna esperances de trobar encara més tombes sota Nàpols amb una tècnica no invasiva i perfecta per a entorns urbans.
La tomba localitzada, segons el resultat de la muografia, sembla que és de planta rectangular i es troba parcialment plena de roques i sediments. Amb una superfície de 2 per 3,5 metres, és semblant a una de les trobades anteriorment i es creu que és d’entre finals del segle IV a.C. i principis del segle III a.C.