MonPlaneta
Descobreixen alguns dels primers humans que van muntar a cavall

El treball d’un equip d’investigadors ha permès trobar indicis d’alguns dels primers humans de la història que van muntar a cavall. Tal com expliquen en un article publicat a ‘Science Advances’, es tracta de membres de l’antic poble iamna que, fa 5.000 anys, ja patien l’anomenada ‘síndrome del genet’, tal com ha revelat l’anàlisi dels seus esquelets.

Els iamna, una cultura clau de la història d’Euràsia

Concretament, aquestes proves físiques d’haver muntat a cavall habitualment han estat identificats en cinc esquelets datats entre els anys 3.000 i 2.500 abans de Crist trobats al que actualment són Bulgària, Romania i Hongria. Els iamna eren un poble que, ja aleshores, va migrar per tota Euràsia, canviant la genètica de les seves poblacions i escampant l’ús de les llengües indoeuropees. En aproximadament dos segles, van desplaçar-se fins a 4.500 quilòmetres, un viatge més que sorprenent en aquells temps.

Les proves gràfiques més antigues de persones muntant a cavall són de fa 4.000 anys | Museu Arqueològic de Bolonya
Les proves gràfiques més antigues de persones muntant a cavall són de fa 4.000 anys | Museu Arqueològic de Bolonya

Se sospitava que ja muntaven a cavall

Fins ara, se sabia que la domesticació dels cavalls s’havia produït, probablement, fa 4.200 anys, probablement per obtenir-ne la llet i la carn per bé que també per a muntar-los. Alguns estudis recents així ho indiquen i situen aquest gran canvi en la història de la humanitat entre les ribes del mar Negre i l’Àsia Central. El fet, però, és que els iamna també tenien cavalls en aquella època i, per bé que no hi havia proves, se sospitava que podrien haver-los muntat, encara que les representacions gràfiques més antigues de persones cavalcant són de fa només 4.000 anys.

Un descobriment casual

Els responsables d’aquesta troballa, però, no buscaven específicament proves que els iamna muntessin a cavall sinó que, com a part d’un gran projecte, volien comprendre tants aspectes com poguessin de la vida d’aquell poble. És per això que van examinar més de 200 esquelets i, en fer-ho, un dels investigadors es va adonar que un d’ells tenia alguns trets distintius al fèmur i en altres parts del cos que corresponien amb els d’una persona que ha muntat a cavall molt sovint. Després se’n van trobar alguns més, cosa que va dur a analitzar més a fons les restes buscant-hi sis marques típiques dels genets, resultat de l’estrès biomecànic de la postura de cavalcar i també de les lesions més habituals en les caigudes.

Ramsès II combatent els hitites a la batalla de Kadesh
La domesticació dels cavalls va ser una gran fita per a la humanitat

Els genets més antics que es coneixen

D’entre tots els esquelets estudiats, cinc d’ells –tots homes– van ser considerats genets habituals perquè complien quatre o més dels requisits mentre que les restes de nou homes més també van mostrar senyals, per bé que només eren tres. Per tant, el cas d’aquests darrers, els investigadors no estan tan segurs que muntessin a cavall o que ho fessin tan habitualment.

Així doncs, sembla que hi ha indicis molt significatius, gairebé concloents, que la història conjunta dels homes i els cavalls va començar fa 5.000 anys quan, més enllà de la mar Negra, els iamna van començar a muntar-los. Això, a més, els va permetre començar una gran migració que els va dur per tota Euràsia i, segons afirmen els investigadors, marcar per sempre més la història de la humanitat, fins i tot pel que fa a les llengües que, a dia d’avui, són la llengua materna de 2.700 milions de persones.

Més notícies
El Panell de Guerra de l'Estendard d'Ur, trobat al sud de Bagdad (2.500a.C) | Domini Públic
Descobert l’espècie híbrida creada per humans més antiga que es coneix
Aquest cavall de guerra de l'antiga Mesopotàmia era el resultat de creuar dos equins diferents
Reproducció artística d'una batalla medieval | Wikimedia Commons
Els cavalls de guerra medievals eren petits com ponis
Un estudi en restes de 170 jaciments arriba a aquesta conclusió sorprenent que canvia com ens imaginem les grans batalles de l'Edat Mitjana
Les primeres grans civilitzacions podrien haver fet servir estany d'origen llunyà per al bronze que fabricaven
Les grans rutes comercials poden tenir més de 3.000 anys d’antiguitat
Descobreixen que l'Àsia Central proveïen d'estany les grans civilitzacions de la Mediterrània
Els pollastres són un element essencial de la nostra dieta, però abans fins i tot havien estat venerats | Wikimedia Commons
Troben noves pistes d’on, quan i com vam domesticar els pollastres
Dos nous estudis aporten informació sobre com es va produir aquest fet tan important en la història humana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa