Els fòssils de dos ratpenats que han estat desenterrats als Estats Units no només suposen el descobriment d’una nova espècie d’aquesta família de mamífers sinó, també, els exemplars més antics que s’han trobat mai. En un article publicat a ‘PLOS ONE’, un equip d’investigadors revela que tenen uns 52,5 milions d’anys i que, ja aleshores, aquests animals eren sorprenentment semblants als actuals.
Els animals han estat descoberts en posicions com les que devien adoptar quan eren vius i eren en roca calcària que, en el seu moment, es va acumular com a sediments al fons d’un llac. De fet, a més d’aquests dos, de la nova espècie ‘Icaronycteris gunnelli’, se n’han trobat alguns altres però, com que eren més de 40 centímetres per sobre, es considera que eren més joves. No obstant això, és difícil saber quant més joves, perquè els investigadors no saben a quina velocitat es van acumular els sediments i, per tant, quant de temps va passar entre la mort d’uns i la dels altres.
Uns ratpenats petits i semblants als moderns
El que sí que saben és que l”I. gunnelli’ era, molt probablement, el ratpenat més petit del seu gènere. De fet, si mirem l’envergadura de les seves ales, devia ser un 7% més petit que el seu parent conegut més proper. Pel que fa al seu pes, devia ser d’entre 22,5 i 28,9 grams, és a dir, la meitat del que pesa una pilota de tennis.
L’anàlisi d’aquestes restes també han permès esbrinar altres característiques d’aquests avantpassats dels ratpenats, com per exemple que, ja aleshores, es menjaven cap per avall, tal com indiquen els ossos dels seus peus. De fet, els esquelets són molt semblants als dels ratpenats moderns. Això, però, vol dir que els científics continuen lluny de saber a partir de quins animals van evolucionar, cosa que va passar, se suposa, fa uns 56 milions d’anys.