MonPlaneta
Descobertes les flautes més antigues de l’Orient Mitjà

Un equip d’investigadors francesos i israelians han descobert les flautes més antigues que s’han trobat mai fins ara a l’Orient Mitjà. Segons expliquen en un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’, els instrument han estat trobats al jaciment prehistòric d’Eynan-Mallaha, al nord d’Israel, i tenen uns 12.000 anys d’antiguitat. Tota una sorpresa en unes excavacions que s’han treballat a fons des de 1955 i que, no obstant això, sembla que encara amaguen alguns secrets.

Ossos triats expressament per a diversos sons

És la primera vegada que es troben instruments de vent prehistòrics a l’Orient Mitjà, un fet que els converteix en una raresa. Segons sembla, les flautes es van fer amb els ossos d’algun tipus d’ànec petit i emeten un so semblant al d’algunes aus de presa com el xoriguer o l’esparver. Això, sembla, és precisament gràcies a la tria dels ossos per fabricar-los, ja que els dels animals més grossos produeixen sons més greus i, de fet, d’aquests també se n’han trobat al jaciment.

Així doncs, els investigadors consideren provat que la civilització que els va fabricar, coneguts com els natufians i que van viure a la regió entre el 13.000 i el 9.700 abans de Crist, seleccionaven els ossos per aconseguir les flautes que permetien emetre sons més semblants a aquests depredadors, qui sap si com a eina per a caçar, per comunicar-se amb els ocells mateixos o simplement per fer música.

Una civilització a mig camí entre el nomadisme i el sedentarisme

Els 3.000 anys en què va existir aquest poblat de natufians, que vivien a les ribes del llac Hula, han convertit les seves restes en un jaciment importantíssim per al coneixement de la cultura i els hàbits d’una civilització que va viure el pas del nomadisme a l’estil de vida sedentari i, per tant, de la caça i la recol·lecció a les primeres fases del desenvolupament agrícola.

Més notícies
Reconstrucció artística de l'exemple més antic de menjar cuinat que s'ha trobat fins ara | Universitat de Tel Aviv

Descobreixen el menjar cuinat més antic que s’ha trobat mai

Té uns 780.000 anys i ha estat identificat en un jaciment a Israel
Aquesta roca té gravat un plànol d'una gran estructura propera, construïda fa milers anys | Sebap i R. Crassard et al. / PLOS ONE

Descoberts uns plànols de fa 9.000 anys, els més antics del món

Els investigadors afirmen que són dissenys d'unes grans estructures per a tancar el bestiar
Jaciment arqueològic de Pokrovnik, a Croàcia

Troben restes de formatge de fa 7.200 anys a Croàcia

Aquest descobriment supera en 4.000 anys un de semblant que es va fer fa poc en una tomba egípcia i que, fins ara, era el vestigi més antic d'aquest producte lacti
Imatge acolorida de les empremtes trobades al Tíbet | Universitat Cornell

Unes empremtes de fa 200.000 anys podrien ser l’obra d’art més antiga del món

Els experts, però, es debaten sobre si es van fer intencionadament o no

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa