Un equip d’investigadors francesos i israelians han descobert les flautes més antigues que s’han trobat mai fins ara a l’Orient Mitjà. Segons expliquen en un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’, els instrument han estat trobats al jaciment prehistòric d’Eynan-Mallaha, al nord d’Israel, i tenen uns 12.000 anys d’antiguitat. Tota una sorpresa en unes excavacions que s’han treballat a fons des de 1955 i que, no obstant això, sembla que encara amaguen alguns secrets.
Ossos triats expressament per a diversos sons
És la primera vegada que es troben instruments de vent prehistòrics a l’Orient Mitjà, un fet que els converteix en una raresa. Segons sembla, les flautes es van fer amb els ossos d’algun tipus d’ànec petit i emeten un so semblant al d’algunes aus de presa com el xoriguer o l’esparver. Això, sembla, és precisament gràcies a la tria dels ossos per fabricar-los, ja que els dels animals més grossos produeixen sons més greus i, de fet, d’aquests també se n’han trobat al jaciment.
Així doncs, els investigadors consideren provat que la civilització que els va fabricar, coneguts com els natufians i que van viure a la regió entre el 13.000 i el 9.700 abans de Crist, seleccionaven els ossos per aconseguir les flautes que permetien emetre sons més semblants a aquests depredadors, qui sap si com a eina per a caçar, per comunicar-se amb els ocells mateixos o simplement per fer música.
Una civilització a mig camí entre el nomadisme i el sedentarisme
Els 3.000 anys en què va existir aquest poblat de natufians, que vivien a les ribes del llac Hula, han convertit les seves restes en un jaciment importantíssim per al coneixement de la cultura i els hàbits d’una civilització que va viure el pas del nomadisme a l’estil de vida sedentari i, per tant, de la caça i la recol·lecció a les primeres fases del desenvolupament agrícola.