MonPlaneta
Descoberta la darrera espècie de panda gegant que va viure a Europa

Unes dents de fa 6 milions d’anys, conservades en un museu de Bulgària, han permès a un equip d’investigadors descobrir la darrera espècie de panda gegant que va viure a Europa. Tot i que les dues peces, una molar i una canina, van ser trobades en una mina de carbó a finals dels anys setanta, fins ara no s’ha pogut identificar a quina espècie pertanyien, i han passat més de 40 anys al Museu Nacional d’Història Natural d’aquest país balcànic. La nova espècie, Agriarctos nikolovi, ha estat descrita a la revista ‘Journal of Vertebrate Paleontology’.

Durant molt de temps, les dents només tenien una etiqueta escrita a mà sense gaires dades, i és per això que els investigadors han trigat anys tant a saber on havien estat trobades exactament i quina antiguitat tenien i encara més temps a adonar-se que eren ni més ni menys que dues dents d’un panda gegant extingit que havia viscut a les zones humides d’Europa fa uns 6 milions d’anys.

L'indret on van ser trobades les dents de panda gegant | Museu Nacional d'Història Natural de Bulgària
L’indret on van ser trobades les dents de panda gegant | Museu Nacional d’Història Natural de Bulgària

L’últim cosí europeu del panda gegant

Tot i que actualment la família dels pandes només té un membre vivent, el panda gegant, abans els diversos membres havien viscut no només a molts llocs del continent asiàtic sinó també a Europa. En el cas de l’Agriarctos nikolovi, sembla que va ser la darrera espècie, si més no que sapiguem, que va viure al nostre continent.

Segons l’estudi de les dents, aquest animal devia ser o igual de gros que el panda gegant actual o potser una mica més petit i, tot i que també era principialment vegetarià, no hauria estat capaç de triturar les canyes de bambú com els seus cosins xinesos i, en canvi, es devia alimentar de plantes més toves.

Un exemplar de panda gegant | Adrien Sifre
Un exemplar de panda gegant | Adrien Sifre

A més, gràcies a l’anàlisi dels dipòsits de carbó de les dents, s’ha pogut concloure que vivia en regions pantanoses i plenes d’arbres. Un canvi en el clima, que va assecar la conca del Mediterrani i va canviar completament l’entorn, devia causar-ne l’extinció ja que, com la resta de pandes, era un animal molt especialitzat i no va poder adaptar-se a les condicions de finals del Miocè (de fa 25 milions d’anys a fa 5 milions d’anys), molt més àrides, i va desaparèixer.

Més notícies

Observat per primer cop un panda gegant albí en estat salvatge

L'animal, totalment blanc i amb els ulls vermells, sembla que té entre un i dos anys i ha estat capturat per les càmeres d'un parc del sud-oest de la Xina
:  - Mobile
Un dels pandes gegants acabats de néixer al Japó | Zoològic de Ueno

VÍDEO | Una panda gegant dóna a llum dos bessons a un zoo del Japó

Va passar aquest dimecres a Ueno (Tòquio), un fet excepcional per la dificultat de fer-los criar en captivitat
:  - Mobile

Una panda gegant dona a llum dos cadells bessons en un zoo de França

:  - Mobile
Els efectes de les pluges torrencials dels darrers dies a la Xina han estat devastadors | CGTN

El sud de la Xina pateix les pitjors pluges dels darrers 60 anys

La tendència, a causa del canvi climàtic, farà que aquestes situacions catastròfiques siguin cada cop més habituals
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa