Mamuts i rinoceronts llanuts, hienes, llops… una cova d’Anglaterra, descoberta durant unes obres, podria contenir un dels jaciments més grans de l’Europa de l’Edat de Gel que s’ha trobat fins ara. Amb una antiguitat d’entre 30.000 i 60.000 anys, el cap de l’excavació, l’arqueòleg Rob Bourn, va declarar a la cadena britànica BBC que la troballa és “d’importància nacional” i “una experiència única a la vida per a tots els implicats”.
El descobriment s’ha fet gràcies a la construcció d’un nou poble de 5.500 cases que va començar l’any 2015 i que va dur a l’inici d’una excavació arqueològica en un indret on, fins aleshores, no s’hi havia fet res. En una conversa amb la mateixa cadena pública del Regne Unit, el doctor Bourn ha explicat com trobar unes restes com aquestes, completament intactes, és un “esdeveniment rar i especial”.

Fins ara, les excavacions han permès trobar restes parcials d’un mamut i un rinoceront llanuts, un esquelet de llop pràcticament complet i altres esquelets parcials de hienes, rens, llebres de muntanya i guineus.
Les troballes estan sent analitzades i els responsables de la construcció del poble ja han anunciat que la zona on hi ha el jaciment es deixarà intacta, sense que s’hi faci cap construcció al damunt. També han afegit, però, que l’entrada de la cova es segellarà i es prohibirà l’accés al públic tant per seguretat com per protegir el que s’ha qualificat de descobriment “excepcional”.
Gràcies a l’anàlisi d’aquest jaciment, que conté tantes espècies diferents, es podrà conèixer molt millor com era Gran Bretanya durant la darrera Edat de Gel i, de retruc, es podrà aprofundir en la comprensió de com eren els ecosistemes d’aquella època remota i del clima del moment.