MonPlaneta
Demostren que els gossos poden ensumar l’estrès

Si bé pràcticament sempre s’ha dit que els gossos són capaços d’olorar les emocions extremes, com ara la por o la tristesa, ara un equip d’investigadors de la Universitat de la Reina a Belfast (Nord d’Irlanda) ha demostrat que és cert. En el cas de l’estrès, un experiment amb la suor i l’alè, els resultats del qual han estat presentats a la revista ‘PLOS ONE’, ha deixat molt clara no només aquesta capacitat sinó també la seva gran precisió.

Les emocions canvien la química del nostre cos

L’estrès canvia els compostos químics de la suor i de l’alè, tal com han demostrat diversos estudis. En aquest nou experiment, es va presentar mostres de suor i l’alè de voluntaris a quatre gossos, agafades abans i després que fessin un exercici matemàtic complicat. Els animals van poder detectar amb més d’un 90% d’encerts quines mostres eren de persones que havien passat tres minuts contant cap enrere des de 9.000 i de 17 en 17.

L’olfacte dels gossos és el seu sentit més desenvolupat, fins el punt que, com ha demostrat aquest estudi, per sí sol els permet distingir les emocions de les persones, que deixen una empremta química

Uns resultats encara millors que els que s’esperaven

Tot i que és més que probable que en condicions reals els gossos obtinguin senyals d’estrès de diverses fonts més enllà de l’olfacte, l’olor és el més important dels seus sentits. És per això que es volia comprovar si, per ell sol, podia permetre’ls distingir quines persones estaven estressades i quines no.

Els resultats, de fet, van ser encara millors que els científics s’esperaven quan van començar l’experiment, ja que, de fet, la precisió dels gossos a l’hora d’assenyalar les mostres que corresponien a persones estressades va anar del 90% esmentat al 96,88%, segons el gos, fent-ho ràpidament i sense dubtar gens ni mica.

Més notícies
Tractar els gossos com si fossin persones els pot produir problemes greus | Pixabay

Humanitzar massa els gossos els perjudica tant a ells com als seus amos

Tractar-los com a persones els pot generar ansietat i agressivitat per conflicte social
:  - Mobile
Un gos esperant a rebre pinso  | Ken Reid (Unsplash)

Calculen l’esperança de vida d’una vintena de races de gos

La llista resultant mostra els diferents efectes de la selecció artificial en aquests animals de companyia
:  - Mobile
Els llops grisos són els avantpassats més directes dels gossos

Els gossos descendeixen de dues poblacions de llops grisos

L'anàlisi d'ADN més gran feta fins ara en l'espècie ha resseguit 30.000 generacions d'evolució d'aquests animals
:  - Mobile

Descobreixen la causa dels diferents colors i patrons cromàtics dels gossos i els llops

Segons sembla, una variant genètica relacionada amb el pèl clar es va originar fa més de dos milions d'anys en un parent ja extingit
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa