MonPlaneta
Creen una bombolla que resisteix més d’un any sense esclatar
  • CA

Un equip d’investigadors francesos afirma que va crear una bombolla que, en comptes d’esclatar al cap de pocs segons, va resistir durant més d’un any. Normalment, una bombolla de sabó dura molt poc temps abans que la gravetat o l’evaporació del líquid que la formen la faci desaparèixer però, en aquest cas, va mantenir-se sencera durant 465 dies.

En un article a la revista ‘Physical Review Fluids’, aquest grup de físics de la Universitat de Lille explica com van crear bombolles amb un contingut molt alt de glicerol, un compost molt habitual i present en un gran número d’aliments i medicines. Segons sembla, aquesta fórmula fa que les bombolles durin molt més del que seria habitual i que, de totes les que van fer, una va aconseguir mantenir-se tot aquest temps.

L’explicació científica, sembla, és que el glicerol té una gran afinitat amb l’aigua i se sap que fins i tot l’absorbeix de l’aire. Aquesta absorció podria haver aconseguit compensar la pèrdua d’aigua de la bombolla per evaporació, a més d’impedir que la gravetat la fes esclatar, donant-li estabilitat.

Bombolla | Pixabay
Bombolla | Pixabay

Tot plegat pot semblar una simple curiositat, però de fet podria ser un descobriment molt important i amb un ventall de possibles aplicacions força ampli. Al cap i a la fi, qualsevol desenvolupador de productes que contenen aigua pot estar interessat en saber com impedir que s’evapori durant el màxim de temps possible.

Un exemple podrien ser els aerosols, les petites bombolles dels quals tendeixen a caure o a evaporar-se molt ràpidament. Amb una millora d’aquest tipus, podrien augmentar la seva efectivitat. Tenint en compte la gran quantitat de productes que es fan servir d’aquesta manera, amb esprai, augmentar-ne la concentració de glicerol podria allargar moltíssim la seva vida útil. Podria ser el cas, per exemple, dels medicaments que s’administren mitjançant aerosols.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa