MonPlaneta
La ciència investiga com fer el millor cafè

El procediment tradicional per fer un cafè és prou conegut: es trituren els grans de cafè i es fa servir aigua calenta a pressió perquè el contingut soluble s’hi dissolgui. Les variables involucrades en aquest procés i que poden determinar si un cafè és bo o no, però, són moltes, i és per això que la ciència a mirat d’esbrinar com fer el millor cafè. En un article publicat a ‘Physics of Fluids’, un equip de la Universitat de Huddersfield, a Anglatera, dóna algunes respostes.

Gra més triturat, cafè més fluix

L’any 2020, un treball va mostrar que el cafè més triturat dóna com a resultat un cafè més fluix, un resultat contraintuïtiu però que resulta molt més lògic si pensem que per alguna raó, hi ha zones d’on s’extreuen menys compostos solubles o fins i tot algunes d’on no se n’extreu gens. Com més fi està triturat el cafè, més es nota aquesta extracció desigual, i és precisament aquest fenomen el que ha centrat el nou estudi.

Tassa de cafè sol | Pixabay
Tassa de cafè sol | Pixabay

Els científics han fet servir un simple model matemàtic, dividint el cafè en dues regions per veure si un flux desigual té com a conseqüència, efectivament, un cafè més flux. A una de les regions del model s’hi va posar un cafè més comprimit que a l’altra, cosa que inicialment va causar una disparitat en la resistència al flux perquè l’aigua passa més ràpidament allà on les partícules estan més juntes. L’extracció del cafè va reduir encara més la resistència al flux, ja que els grans triturats van perdre entre un 20 i un 25% de la massa durant el procés.

La física del cafè

Així doncs, el model mostra que el flux i l’extracció amplien la diferència inicial entre les dues regions formant un bucle de retroalimentació positiva, on més flux produeix més extracció que produeix més flux. Aquest efecte sempre es produeix igual, i no és fins que en una part s’ha extret tot el cafè soluble que apareix aquesta reducció en la quantitat de cafè extreta amb la reducció de la mida dels grans triturats.

La física del cafè determina quin serà el resultat del procés d'extracció | Pxfuel
La física del cafè determina quin serà el resultat del procés d’extracció | Pxfuel

Tot plegat és molt important perquè el gust del cafè depèn del nivell d’extracció. Si n’hi ha massa poca, té el típic gust d”aigua bruta’ mentre que, si n’hi ha molta, el cafè és molt amargant. Així doncs, fins i tot si s’aconsegueix un nivell d’extracció corecte, en realitat pot ser perquè s’ha produït una barreja de cafè aigualit i cafè molt amargant. Aquest descobriment pot permetre millorar com es fan els cafès i també millorar l’eficiència en l’extracció, cosa que pot dur a estalvis econòmics importants.

Ara els investigadors volen continuar treballant per fer un model més realista i obtenir dades més detallades sobre aquest fenomen. Quan ho aconsegueixin, fins i tot podrien començar a veure si és possible canviar la manera com fem el cafè per posar remei a aquesta desigualtat en el procés.

Més notícies
Grans de cafè sobre un mapa d'Etiopia | Pixabay
El canvi climàtic farà més difícil prendre un bon cafè
La qualitat de la producció a Etiopia podria caure i les varietats del futur serien menys saboroses
L'associació cafè-cigarret pot tenir una explicació molt més complexa del que pensem | Pxhere
Descobreixen la raó del costum de fer el cafè i el cigarret de bon matí
Alguns composts del cafè redueixen els efectes de l'abstinència de nicotina
Tassa de cafè sol | Pixabay
Curt? Amb llet? Descafeïnat? Les preferències en el cafè són als gens
Ens agradi com ens agradi, el nostre consum de cafè dóna pistes sobre el nostre ADN i, de retruc, sobre la salut cardíaca
La cafeïna podria ser una alternativa als estimulants emprats actualment contra els símptomes del TDAH | Pxfuel
Proposen la cafeïna com a tractament pel TDAH
Un consum moderat pot augmentar l'atenció i la retentiva, davant les crítiques a alguns medicaments emprats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa