MonPlaneta
El centre de la Terra és una bola de ferro de 650km de diàmetre

Un estudi publicat a la revista ‘Nature Communications’, en un nou avenç en l’estudi de les capes de què es composa el nostre planeta, afirma que el centre de la Terra és una bola de ferro de 650km de diàmetre. Aquesta teoria, una de les més acceptades per la comunitat científica, és reforçada pels resultats d’aquesta investigació, en un moment en què aquest camp de la recerca científica està rebent molta atenció.

Una capa desconeguda fins ara

Si els resultats d’aquest treball són certs, voldria dir que el nostre planeta, en comptes de quatre grans capes, en té cinc, i podria aportar detalls que ajudin els científics a descobrir els secrets de com es va formar i què hi ha al seu interior. Gràcies a la mesura de les ones sísmiques dels terratrèmols i com travessen la Terra, els geocientífics responsables d’aquest estudi han detectat l’existència d’aquest nucli sòlid, a 1.600 quilòmetres de profunditat.

Representació de les capes de la Terra incloent, magnificada, la capa de transició entre mantells | Universitat de Princeton
Representació de les capes de la Terra tal com les havíem entès tradicionalment | Universitat de Princeton

Una diferència subtil

Si fins ara no s’havia descobert és, en part, perquè la seva composició és la mateixa que la del que té al voltant, un aliatge de ferro i níquel també en estat sòlid a causa de l’enorme pressió que pateix. El pas entre aquestes dues capes del nucli a més, és gradual, cosa que encara feia més difícil detectar la diferència. No obstant això, els científics han observat que el nucli ‘central’ té una anisotropia diferent, és a dir, la diferència de propietats segons l’angle, com podria passar amb un tronc, que és més fàcil de trencar si l’impacte segueix el mateix sentit que les seves vetes.

Un avenç en la comprensió del camp magnètic de la Terra

Gràcies a aquest descobriment, els científics podran comprendre millor el funcionament del camp magnètic de la Terra, com ha evolucionat i com canviarà en el futur. A més, però, també és una finestra a partir de la qual estudiar la formació del planeta i també la d’altres planetes com ara Mart, que no té camp magnètic tot i que n’havia tingut. Un misteri a què de moment, encara no s’ha trobat resposta.

Més notícies
Representació de les capes de la Terra, amb el nucli intern al mig | Universitat de Princeton
El nucli intern de la Terra podria haver canviat el sentit en què gira
Això pot variar lleugerament la durada dels dies i també el camp magnètic del planeta però no és preocupant
El canvi climàtic ha modificat l’eix de rotació de la Terra
La fusió del gel durant els anys noranta ja va canviar la distribució de les masses d'aigua i va desplaçar els pols
Un exemplar de tauró tigre | Wikimedia Commons
Els taurons fan servir els camps magnètics de la Terra per orientar-se
Les tortugues marines també fan servir aquest mateix sistema
Destrucció a Wakuya (Japó) després del terratrèmol de Sendai de 2011.
Els camps magnètics poden ajudar a predir desastres naturals
Una xarxa neural profunda podria detectar petits canvis i avisar instantàniament de terratrèmols i tsunamis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa