Un estudi publicat a la revista ‘Nature Communications’, en un nou avenç en l’estudi de les capes de què es composa el nostre planeta, afirma que el centre de la Terra és una bola de ferro de 650km de diàmetre. Aquesta teoria, una de les més acceptades per la comunitat científica, és reforçada pels resultats d’aquesta investigació, en un moment en què aquest camp de la recerca científica està rebent molta atenció.
Una capa desconeguda fins ara
Si els resultats d’aquest treball són certs, voldria dir que el nostre planeta, en comptes de quatre grans capes, en té cinc, i podria aportar detalls que ajudin els científics a descobrir els secrets de com es va formar i què hi ha al seu interior. Gràcies a la mesura de les ones sísmiques dels terratrèmols i com travessen la Terra, els geocientífics responsables d’aquest estudi han detectat l’existència d’aquest nucli sòlid, a 1.600 quilòmetres de profunditat.

Una diferència subtil
Si fins ara no s’havia descobert és, en part, perquè la seva composició és la mateixa que la del que té al voltant, un aliatge de ferro i níquel també en estat sòlid a causa de l’enorme pressió que pateix. El pas entre aquestes dues capes del nucli a més, és gradual, cosa que encara feia més difícil detectar la diferència. No obstant això, els científics han observat que el nucli ‘central’ té una anisotropia diferent, és a dir, la diferència de propietats segons l’angle, com podria passar amb un tronc, que és més fàcil de trencar si l’impacte segueix el mateix sentit que les seves vetes.
Un avenç en la comprensió del camp magnètic de la Terra
Gràcies a aquest descobriment, els científics podran comprendre millor el funcionament del camp magnètic de la Terra, com ha evolucionat i com canviarà en el futur. A més, però, també és una finestra a partir de la qual estudiar la formació del planeta i també la d’altres planetes com ara Mart, que no té camp magnètic tot i que n’havia tingut. Un misteri a què de moment, encara no s’ha trobat resposta.