MonPlaneta
Catalunya, nou membre de ple dret de les Nacions Unides de la ciència
  • CA

La ciència del nostre país ha passat a ser membre de ple dret del Consell Internacional de la Ciència gràcies a la incorporació de SciTech DiploHub, que exercirà les funcions de representant de l’ecosistema de recerca de Catalunya a la principal institució global que es dedica a l’assessorament i la coordinació científica, anomenada “les Nacions Unides de la ciència”.

El Consell Internacional de la Ciència (ISC) integra els 180 consells i organismes científics nacionals i internacionals, de la Unió Matemàtica Internacional a la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada, la Unió Geogràfica Internacional, la Unió Astronòmica Internacional o el Comitè Científic per a la Recerca a l’Antàrtida. Fins ara, l’estat espanyol hi era representat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas, però des d’avui els centres de recerca i les universitats del nostre país poden participar directament als grups assessors i taules de treball juntament amb les principals organitzacions i organismes internacionals, com ara el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) o les negociacions de les Nacions Unides sobre el clima o sobre ètica en intel·ligència artificial.

Assemblea General de l'ISC | Consell Internacional de la Ciència
Assemblea General de l’ISC | Consell Internacional de la Ciència

El director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, explica que aquest anunci “consolida internacionalment Barcelona com un dels principals pols científics del món”. Quan el 2018 Barcelona va esdevenir la primera ciutat del món amb diplomàcia científica, afirma, tenien la intenció d'”assolir fites d’aquesta relevància”, que permetin potenciar i connectar els actius científics i tecnològics amb els alts nivells de decisió política i cooperació internacional. El president de l’ISC, Daya Reddi, per la seva banda, ha remarcat que la Covid-19 ha mostrat “noves formes de cooperació” en ciència, basades en “el treball en xarxa, la integritat, la solidaritat, la transparència i la ciència oberta”.

L’entrada de Catalunya a l’ISC serà ratificada el proper 11 de novembre i abans, el 13 d’octubre, es presentarà formalment al fòrum d’innovació ONU-Habitat. Aquesta candidatura ha comptat amb un impuls important pel que fa a la projecció internacional del país: el turisme científic. Aquest proper desembre, SciTech DiploHub, l’ISC i l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres, llençaran un pla per posicionar els equipaments científics i tecnològics del país –Barcelona Super Computing Centre, Sincrotró Alba, Parc Científic…– com a atraccions per a visitants de tot el món interessats en la ciència i la innovació, en una estratègia que inclou que Barcelona aculli diversos congressos internacionals el 2023, el centenari de la visita d’Albert Einstein a la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa