MonPlaneta
Una aranya, fossilitzada en ambre mentre protegia les seves cries fa 99 milions d’anys
  • CA

Demostrant que la seva cura ferotge de les cries no ve de nou sinó que va aparèixer fa gairebé 100 milions d’anys, una femella d’aranya ha estat descoberta, conservada en resina fossilitzada, protegint la seva descendència. Segons explica un article a la revista ‘Proceedings of the Royal Society B’, l’animal, trobat a Birmània, pertany a una família actualment extingida però que, ja aleshores, tenia l’instint de protecció de les seves parentes actuals.

Les aranyes, de fet, són entre els éssers més antics que continuen poblant el nostre planeta, i es calcula que van aparèixer fa, com a poc, 300 milions d’anys. A la peça d’ambre descoberta, la femella està envoltant un sac ple d’ous a punt d’eclosionar i a l’interior dels quals, fins i tot, ja es poden veure les petites aranyes. Totes elles van quedar cobertes en resina que, fossilitzada, els ha permès arribar fins als nostres dies i observar el seu comportament en una era en què les aranyes compartien el món amb els dinosaures, durant el període Cretaci.

La troballa a més, també indica que les aranyes acabades de néixer es quedaven a prop de la seva mare, que les protegia de qualsevol amenaça fins que eren capaces de viure per sí soles. Aquest comportament, que continua produint-se a dia d’avui, és molt poc comuna en el registre fòssil, com és de suposar. Així, tot i que se suposava que s’havia originat fa moltíssim temps, és molt interessant tenir-ne proves directes tan antigues, conservades d’una manera que és coneguda arreu del món gràcies al paper que jugaven els atròpodes fossilitzats, en aquest cas els mosquits, a la pel·lícula ‘Jurassic Park’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa