MonPlaneta
Els perills de fumar amb pipa d’aigua
  • CA

Les persones que reben atenció mèdica urgent a causa d’una intoxicació de monòxid de carboni (CO) després d’haver fumat amb una pipa d’aigua tenen concentracions altes d’aquest gas a la sang. De fet, segons un estudi dels serveis d’urgències de l’Hospital del Mar de Barcelona i del Moisès Broggi de Sant Joan Despí, són semblants a les detectades en altres intoxicacions per CO com ara les combustions incompletes de calderes o estufes o l’inhalació de fum en incendis, i sovint requerien fer servir una cambra hiperbàrica.

Els pacients que van ser estudiats tenien una mitjana de 30,2 anys de mitjana i, en cinc dels vuit casos, eren fumadors en grup. Tots ells van necessitar tractament amb oxigen a altes concentracions i cinc dels vuit fins i tot va caldre posar-los a la cambra hiperbàrica perquè tenien nivells de Carboxihemoglobina (COHb) en sang d’entre l’11 i el 25%. El número de casos estudiats és baix, però els autors ho atribueixen a l’infradiagnòstic ja que els mateixos pacients no s’adonen de la relació dels seus símptomes amb haver fumat amb pipa d’aigua. De fet, en declaracions a l’ACN, August Supervia, metge adjunt al Servei d’Urgències de l’Hospital del Mar i autor de la investigació, ha explicat que l’estudi podria ser un toc d’atenció perquè s’intenti esbrinar si darrere de símptomes neurològics hi podria haver el fumar amb pipa d’aigua.

Entrada de les Urgències de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell | ACN
Entrada de les Urgències de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell | ACN

En els casos greus d’aquesta patologia, el tractament sempre és amb oxigen, ja sigui fent servir una mascareta amb reservori durant entre sis i vuit hores o introduïnt els pacients a la cambra hiperbàrica. Si no es prenen les mesures adients per tractar la intoxicació, es poden produir problemes neurològics a llarg termini. Les pipes d’aigua, que cremen el tabac amb carbó i permeten aspirar-ne el fum, poden provocar intoxicacions, i és per això que cal anar amb molt de compte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa