MonPlaneta
El Port de Badalona posa en marxa una prova pilot per netejar la superfície de l’aigua amb un dron
  • CA

El Port de Badalona ha posat en marxa aquest dilluns una prova pilot per netejar la superfície de l’aigua amb la utilització d’un dron. Es tracta d’un dispositiu que ha desenvolupat l’empresa catalana Ona Safe and Clean i que es manipula amb un comandament a distància equipat amb càmeres. L’aparell recull la brossa que hi troba i la desa en una cistella interna per després, manualment, retirar-la i tractar-la segons la seva tipologia. El projecte, que impulsa el Clúster Nàutic Català i que rep el suport de l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat, s’estendrà els propers quatre anys a una dotzena de ports de Catalunya, amb la previsió que a mitjà termini arribi als 45 del litoral català.

El sistema utilitza un dron en forma de barca d’alumini reciclat que es teledirigeix i que té una autonomia d’unes 6 hores donat que va equipada amb dues bateries. Un cop s’introdueix a l’aigua, s’impulsa amb dues hèlixs i es teledirigeix amb un comandament, gràcies al contacte visual i a què està equipat amb diverses càmeres. Un cop troba un element, ja sigui petit o gran, hi passa per sobre i l’absorbeix en una cistella metàl·lica. Quan aquesta és plena, el dron torna a la vora, on manualment es retira i s’extreu la brutícia del seu interior.

El dron aquàtic de Badalona amb bot en la llunyania a l'interior del port | ACN
El dron aquàtic de Badalona amb bot en la llunyania a l’interior del port | ACN

L’element l’ha desenvolupat l’empresa Ona Safe and Clean, que va queda finalista en la darrera edició dels Premis d’Innovació que impulsa el Clúster Nàutic Català. “Vam considerar que era un bon projecte per poder netejar la làmina d’aigua dels ports, motiu pel qual hem dissenyat un projecte a quatre anys vista per netejar dotze ports del litoral català, quatre a Girona, quatre a Barcelona i quatre a Tarragona”, explica Miquel Guarner, secretari general del clúster. La iniciativa s’ha batejat amb el nom de “Netegem els ports”, i ha arrencat a Badalona, on s’hi duen a terme activitats tant professionals com vinculades a l’esbarjo. “Seria contradictori que tenint aquí un perfil de persones amb sensibilitat per al medi ambient no tinguessin un acompanyament amb mesures de neteja com aquesta”, destaca l’alcalde, Xavier García Albiol, que considera que amb aquesta prova pilot la ciutat situa el seu port a un nivell “de màxima excel·lència” pel que fa a la cura del medi ambient en l’entorn aquàtic.

El dispositiu és l’evolució d’un primer model que ja s’ha posat en pràctica en ports com el d’Eivissa. “El que presentem avui és l’evolució del dron que ja hem utilitzat allà”, detalla Moisès Cruanyes, gerent d’Ona Safe and Clean. L’aparell permet, filtrar una superfície de 5.000 metres quadrats de làmina d’aigua o un volum de 780 metres cúbics per hora de treball, a una velocitat de dos nusos. La firma treballa amb el Centre de Desenvolupament de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per incorporar tecnologia i fer l’aparell cent per cent autònom, ja no només a l’interior de ports, sinó també a mar obert: “Volem que sigui la ‘Roomba’ del mar sense que necessiti supervisió de cap persona”, conclou Cruanyes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa