MonPlaneta
Denuncien un home per robar fòssils i altres restes durant dècades
  • CA

Els Mossos d’Esquadra han denunciat un home de 48 anys a qui acusen d’espoliar, durant prop de 30 anys, centenars de fòssils i restes paleontològiques de jaciments protegits de tot el país. La Unitat Central de Patrimoni Històric de la policia autonòmica va iniciar la investigació quan va detectar un usuari molt actiu a les xarxes socials que compartia vídeos on se’l veia espoliant restes paleontològiques dels jaciments del miocè d’Els Hostalets de Pierola, de Can Canals i Can Cerdà del Papiol (Baix Llobregat), i el de Ribera de Vilada, Vilada i Castell i Castell de l’Areny (Berguedà).

Tot i demostrar que coneixia la normativa, s’enduia les restes prehistòriques, a casa, que tractava amb productes abrasius com la sosa càustica o l’àcid acètic. Aquesta manipulació hauria pogut fer-les malbé per de donar-los un aspecte més presentable. Amb l’autorització del jutjat d’Instrucció número 4 de Terrassa, es va escorcollar el domicili de l’investigat, on es van trobar els fòssils decorant el jardí, escampats per diverses parts del recinte exterior i emmagatzemats al garatge, tot i que també n’hi havia en vitrines a la sala d’estar i les golfes.

Restes comissades al domicili de l'espoliador | Mossos d'Esquadra
Restes comissades al domicili de l’espoliador | Mossos d’Esquadra

A la diligència judicial hi va participar un paleontòleg del Departament de Cultura a petició dels Mossos, que va assessorar la selecció del material decomissat. Moltes restes tenien poc valor científic, tot i que en destacaven algunes d’altres països com França, Alemanya, Brasil, Bolívia i el Marroc. Part dels objectes intervinguts havien format part d’un museu al·legal que es va desmantellar anys enrere. Durant l’escorcoll es van trobar eines per recerca i extracció arqueològica i paleontològica, així com publicacions especialitzades en paleontologia, algunes especialment relacionades amb territoris concrets de l’estat espanyol.

Al jardí també s’hi van trobar un centenar de tortugues mediterrànies, la tinença de les quals està prohibida a Catalunya, juntament amb altres de no autòctones. Això va obligar a intervenir l’Àrea Central de Medi Ambient (ACME), que les va recollir i traslladar al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya. A l’espera de l’informe definitiu, els Mossos desconeixen el valor del material comissat, que serà de diversos milers d’euros. També es treballa per conèixer els jaciments afectats i valorar dels danys causats.

Una agent dels Mossos d'Esquadra durant el comís de fòssils i altres restes | Mossos d'Esquadra
Una agent dels Mossos d’Esquadra durant el comís de fòssils i altres restes | Mossos d’Esquadra

El denunciat és conegut per la policia ja que duu més de 25 anys amb activitats espoliadores per col·leccionisme. En aquest sentit, la policia ha sol·licitat una ordre d’allunyament de l’investigat dels jaciments on ha estat identificat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa