Desafiaments mundials com les pandèmies globals, el canvi climàtic, la seguretat del ciberespai o la regulació de l’edició genètica, fan de la ciència i la tecnologia instruments estratègics en l’àmbit dels afers exteriors. Entesa com l’ús de la ciència i la tecnologia per a potenciar objectius diplomàtics, d’una banda, i l’ús de l’acció diplomàtica per a potenciar el progrés científic de l’altra, la diplomàcia científica emergeix de manera imparable arreu del món. Barcelona acull aquesta setmana la Barcelona Science and Technology Diplomacy Summer School, adreçada a alts càrrecs governamentals, directors de centres de recerca i professionals de les relacions internacionals d’arreu del món.

Per a Alexis Roig, director executiu de SciTech DiploHub i director acadèmic d’aquesta universitat d’estiu, «aquesta formació pionera al món situa Barcelona com un centre estratègic en el camp de la diplomàcia científica i tecnològica». Robert Kissack, cap d’estudis d’IBEI, ha destacat que «Barcelona forma avui els líders globals que les nostres societats necessitaran demà».

El director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, a la seu de l'ONU
El director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, a la seu de l’ONU | SciTech DiploHub

Aquesta formació pionera examinarà els desenvolupaments més rellevants en el camp de la diplomàcia científica i tecnològica, amb especial interès en les seves implicacions a Europa, la Mediterrània i el paper de les ciutats globals. La universitat d’estiu compta amb la participació d’experts com Maurizio Bona, assessor científic de l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN); Nasser Kamel, secretari general de la Unió pel Mediterrani; Pedro Luis Alonso, Director del Programa Mundial de Malària de l’OMS, Flavia Schlegel, Directora Adjunta de Ciències Naturals de la UNESCO; Mona Nemer, Assessora Científica Principal del Govern de Canadà; Carole Mundell, Assessora Científica Principal del Ministeri de Relacions Exteriors del Regne Unit; i Krishnaswam Vijay Raghavan, Assessor Científic Principal del Govern de l’Índia.

Participants a la primera formació internacional en diplomàcia científica
Participants a la primera formació internacional en diplomàcia científica, l’any 2020

En paraules de Mona Nemer, «la nova generació de científics i diplomàtics ha de parlar un llenguatge comú per abordar els reptes globals més urgents. La pandèmia ha posat de relleu la necessitat de formar professionals que sàpiguen aportar evidència científica a la formulació de polítiques públiques, i alhora navegar el complex món de les relacions internacionals» A més, segons Nemer, «Barcelona demostra el seu lideratge en la interfície entre ciència, tecnologia i els afers globals». Shaun Riordan, per la seva banda, Director de la Càtedra de Diplomàcia i Ciberespai de l’Institut Europeu d’Estudis Internacionals i exmembre del cos diplomàtic del Regne Unit, afirma que «el tauler geopolític i econòmic actual està molt marcat per la carrera tecnològica, especialment entre la Xina i els Estats Units. Qüestions com la gestió del ciberespai, el 5G o la intel·ligència artificial són massa importants per deixar-les només en mans dels techies, cal una interlocució productiva entre tecnologia i diplomàcia».

Aquesta formació, que reuneix els majors experts mundials en diplomàcia científica, és el tret de sortida de la que serà l’estratègia internacional de l’ecosistema tecnològic i científic de la Gran Barcelona per als propers anys. Roig ha anunciat, en declaracions a premsa, l’Estratègia 2022-2026 de Diplomàcia Científica, Tecnològica i de la Innovació de Barcelona. En l’elaboració del document, que compta amb el suport dels principals centres de recerca, universitats i institucions en l’àmbit de la recerca i la innovació, també hi participaran els principals experts internacionals de la universitat d’estiu.

Alexis Roig, Laia Bonet i Maria Cristina Russo | SciTech DiploHub
Alexis Roig, Laia Bonet i Maria Cristina Russo | SciTech DiploHub

En paraules de Laia Bonet, Tinent d’Alcaldia de Barcelona per a l’Agenda 2030 i Transició Digital, «Barcelona no només vol ser un pol de generació de coneixement sinó un actor influent en l’aplicació d’aquest coneixement per a una millor gestió dels reptes globals. Iniciatives com aquesta són essencials per posicionar la ciutat en la cooperació internacional». Per la seva banda, Maria Cristina Russo, Directora de Cooperació Internacional en Recerca i Innovació de la Comissió Europea, ha destacat com «la diplomàcia científica i la cooperació internacional en ciència i tecnologia són pilars clau de l’acció exterior de la Unió Europea. Els aspectes que aborda avui Barcelona són estratègics per a la Comissió Europea». El procés d’elaboració d’aquesta estratègia de Barcelona es complementarà amb un gran procés participatiu a partir del setembre, que inclourà més de 1.000 institucions, empreses i professionals de la ciutat i serà presentada públicament a finals d’aquest any en un gran esdeveniment amb l’ecosistema del coneixement de Barcelona.

Per altra banda, Roig ha anunciat l’acord entre SciTech DiploHub i la Universitat Pompeu Fabra a través del qual, a partir del proper curs 2021-2022, la universitat oferirà el primer curs de grau del món en diplomàcia científica a tots els seus estudiants. Promogut conjuntament amb el grau de Global Studies, aquest curs en anglès explorarà aspectes com la gestió d’emergències de salut global, la crisi climàtica, el paper de la cooperació científica en la resolució de conflictes o la integració europea.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa