MonPlaneta
Una sonda sud-coreana ens duu imatges espectaculars de la Lluna
  • CA

La sonda orbital sud-coreana ‘Danuri’ ha ens ha dut imatges espectaculars de la Lluna i també de la Terra. En aquesta primera missió al voltant del nostre satèl·lit que ha posat en marxa el país asiàtic, l’Institut de Recerca Aeroespacial de Corea (KARI) va començar a orbitar-lo el passat mes de desembre i ho continuarà fent durant pràcticament un any.

Les fotografies enviades per la missió sud-coreana estan fetes des d’una alçada de 100 quilòmetres sobre la superfície lunar i, a més de ser d’una gran bellesa, serviran per elaborar mapes de recursos com ara l’aigua i, també, per triar possibles zones d’aterratge per a les missions Artemis de la NASA, que volen tornar a portar humans a la Lluna el 2024.

La sonda ha captat imatges de la Terra i la Lluna des de punts de vista molt diversos | KARI
La sonda ha captat imatges de la Terra i la Lluna des de punts de vista molt diversos | KARI

La ShadowCam, una mirada a la part més fosca de la Lluna

Corea del Sud, de fet, ha estat un aliat dels Estats Units des de l’inici de la Guerra Freda, i un dels darrers exemples d’això és la signatura dels Acords Artemis, el 2021. La sonda ‘Danuri’, de fet, no només va ser posada en òrbit per un coet Falcon9 de SpaceX en un llançament fet des de Cap Canaveral sinó que, a més, entre els sis instruments que duu hi ha la ShadowCam, finançada per l’agència espacial nord-americana. L’objectiu d’aquesta càmera és aconseguir imatges de les zones properes als pols lunars que es troben permanentment a l’ombra, per ajudar els investigadors a detectar la presència de gel i fer mapes del terreny, entre d’altres.

El cràter Shackleton, que es troba sempre en la foscor, mai no s'havia obsevat amb aquest nivell de detall | KARI
El cràter Shackleton, que es troba sempre en la foscor, mai no s’havia obsevat amb aquest nivell de detall | KARI

És per això que és centenars de cops més sensible que les càmeres que hi ha al Lunar Reconnaisance Orbiter de la NASA, cosa que li permet obtenir fotografies molt detallades d’un entorn fosquíssim. Un exemple són les imatges que ha fet del cràter Shackleton, una de les zones de la Lluna que es troba en una foscor perpètua. Si fins ara només se n’havia aconseguit veure la vora, la ShadowCam de la ‘Danuri’ ha aconseguit mostrar-nos-en l’interior i fins i tot el fons.

Una gran passa per a Corea del Sud

Per a Corea del Sud, però, la sonda és molt més que això, ja que ha servit per demostrar el potencial del país per a l’exploració espacial i el bon funcionament d’algunes de les tecnologies que ha desenvolupat amb aquesta finalitat. Durant els propers anys, de fet, esperen poder fer aterrar un vehicle d’exploració a la superfície de la Lluna.

Més notícies
L'enfrontament entre els Estats Units i la Xina arriba un cop més a la cursa espacial | Wikimedia Commons
Els Estats Units i la Xina s’enfronten pel “control” de la Lluna
La NASA fa pujar la tensió amb unes declaracions respostes contundentment pel govern xinès
Aquest descobriment pot haver eliminat un dels principals impediments per a la colonització de la Lluna | Agència Espacial Europea
La Lluna té fosses i coves amb temperatures perfectes per a la vida
Aquests indrets, a uns 17ºC, poden ser ideals per construir-hi habitatges humans permanents
Aquest robot podria explorar coves profundes fora de la Terra que serien inaccessibles de qualsevol altra manera | Universitat de Stanford / NASA
Desenvolupen un robot per explorar les coves de la Lluna i altres planetes
Es podria arrossegar i grimpar per les parets i arribar a llocs desconeguts fins ara
La sonda Chang'e 4 poca estona abans d'aterrar a la cara oculta de la Lluna
La Lluna té dipòsits de CO2 sòlid que poden ajudar a colonitzar-la
Es podria fer servir per fer combustible o altres materials útils per a matenir una presència permanent al satèl·lit

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa