MonPlaneta
Un eclipsi solar serà visible a gran part de l’Hemisferi Nord aquest dijous
  • CA

Aquest dijous, gran part de l’Hemisferi Nord podrà veure un eclipsi solar parcial, en què la Lluna passarà per davant de l’astre rei sense acabar d’ocultar-lo del tot. Els més ben situats per veure aquest espectacle són els habitants de les zones més septentronals del planeta, com ara Alaska, el Canadà, Grenlàndia, Islàndia i Sibèria, mentre que a Europa Occidental només part dels països escandinaus, l’illa d’Irlanda i Escòcia veuran com més d’un 30% del Sol queda ocultat per la Lluna. Gran part de França, Alemanya, els països bàltics i la Rússia europea també veuran eclipsis on una part significativa de l’astre rei quedarà amagada rere el nostre satèl·lit mentre, pel que fa a l’estat espanyol, no se’n podrà veure gran cosa més enllà de Galícia i Astúries.

A Catalunya, doncs, l’eclipsi no serà gaire espectacular però, si es vol seguir, començarà a les 11:19, arribarà al màxim d’ocultació a les 11:55 i, a les 12:33 del migdia, s’haurà acabat. Aquestes hores no són les de tot el país, és clar, sinó les corresponents a la ciutat de Barcelona. En alguns indrets més a l’oest, començarà i acabarà pocs minuts abans mentre que, a les illes Balears, ho farà una mica més tard.

En qualsevol cas, aquells que vulguin veure l’eclipsi, encara que sigui des de casa nostra, hauran de recordar que no es pot mirar directament el Sol a ull nu, ja que això pot causar danys molt greus a la vista. Cal dur sempre unes ulleres de veure eclipsis o, en cas que no se’n tinguin, fer servir altres mètodes com ara una càmera estenopeica, que projecta la llum al seu interior perquè poguem veure l’eclipsi sense perill.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa