MonPlaneta
Rússia valora enviar una nau buida per a rescatar els tripulants de l’ISS
  • CA

L’agència espacial russa Roscosmos està valorant seriosament enviar una nau Soyuz buida per poder tornar a la Terra alguns dels tripulants que, ara mateix, són a l’Estació Espacial Internacional. Aquests tres habitants de la plataforma orbital, dos russos i un nord-americà, podrien necessitar aquesta operació de rescat després que, la setmana passada, la càpsula que havien fet servir en el viatge d’anada va patir una fuita de refrigerant d’origen desconegut.

Sense explicació per a la fuita

Ni Roscosmos ni tampoc l’agència espacial nord-americana, la NASA, han trobat una explicació al petit forat detectat al radiador extern de la nau, que va causar una fuita d’amoníac. De moment, la investigació conjunta de les dues agències ha descartat que la raó fos l’impacte d’un meteorit. El fet però, és que la fuita va obligar a cancel·lar un passeig espacial i, a través de NASA TV, tothom va poder veure com petites partícules de líquid envoltaven la càpsula russa.

La fuita de la nau Soyuz s'ha pogut veure clarament en la retransmissió del que havia de ser el passeig espacial | NASA
La fuita de la nau Soyuz es va poder veure clarament en la retransmissió del que havia de ser el passeig espacial | NASA

Després d’avaluar la situació, les agències russa i nord-americana afirmen que la tripulació de l’ISS no corre cap perill. Ara mateix, la càpsula està sent ventilada a través d’una comporta que dóna a la plataforma orbital. El gran dubte, però, és de quina manera tornaran a la Terra els cosmonautes Dmitri Petelin i Sergei Prokopiev i l’astronauta Frank Rubio, que van arribar a l’estació el mes de setembre a bord d’aquesta càpsula Soyuz MS-22.

Possible rescat a finals de febrer

Per bé que la decisió més probable és enviar una altra nau Soyuz sense tripulació a buscar-los, sembla que també hi ha l’opció de deixar-los tornar amb la mateixa que havien fet servir. No obstant, això és altament improbable, ja que la fuita ha fet que la càpsula no disposi del refrigerant que serveix per regular les temperatures a l’habitacle durant la reentrada a la Terra i, per tant, podria posar en un perill molt greu la vida de la tripulació.

Si finalment es decideix, com sembla previsible, que una altra nau vagi a buscar Petelin, Prokopiev i Rubio, sembla que el llançament es farà a finals de febrer, lleugerament abans de la data programada originalment pel seu retorna a la Terra, que s’esperava que fos al març.

Més notícies
Rússia recomana a Europa que vagi a l’espai en naus Soyuz
Els astronautes de l'ESA van reclamar disposar d'un transport propi en un comunicat publicat la setmana passada
L'Estació Espacial Internacional | NASA
La fallada dels mòduls russos posa l’Estació Espacial Internacional en perill de desaparèixer
El 80% dels sistemes instal·lats per Roscosmos ja han passat la seva data de caducitat
Deixalles espacials (simulació) | Miguel Soares / Wikimedia Commons
Les restes d’un míssil rus gairebé destrueixen un satèl·lit xinès
Les autoritats del país asiàtic consideren l'incident "extremadament perillós"
Llançament d'un míssil balístic intercontinental rus | Wikimedia Commons
L’ONU vol actualitzar les normes de la presència humana a l’espai
Proves com la que va fer Rússia el novembre passat posen en perill la convivència fora de la Terra

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa