MonPlaneta
Revelen els misteris dels quàsars, els objectes més brillants de l’univers

Un equip de científics ha resolt un dels misteris més grans dels quàsars, els objectes més brillants i poderosos de l’univers. En un article publicat a ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’, revelen un dels secrets que més havia intrigat els investigadors des del seu descobriment, fa 60 anys: què els origina. Segons sembla, són encesos per la col·lisió de galàxies, en un descobriment que posa fi a un dels enigmes més grans de la investigació del cosmos.

Brillants com un bilió d’estrelles

Els quàsars poden arribar a brillar tant com un bilió d’estrelles que ocupin l’espai del nostre sistema solar. Què produïa una activitat tan intensa, però, havia estat desconegut fins ara, que gràcies a les observacions del Telescopi Isaac Newton de La Palma (Illes Canàries) s’han pout veure estructures distorsonades a les regions exteriors de les galàxies que contenen quàsars.

Reproducció artística d'una galàxia amb un forat negre supermassiu i un quàsar al seu centre  | NASA
Reproducció artística d’una galàxia amb un forat negre supermassiu i un quàsar al seu centre | NASA

Normalment, les galàxies tenen forats negres supermassius al centre. A més, també tenen grans quantitats de gas però, la majoria de vegades, orbita molt lluny seu i, per tant, no és al seu abast. Quan dues galàxies xoquen, però, el gas pot arribar al forat negre del centre i, just abans de ser devorat, allibera quantitats enormes d’energia en forma de radiació, cosa que dóna als quàsars la seva brillantor característica.

Esbrinant-ne l’origen

Aquest fenomen pot tenir efectes cataclísmics en galàxies senceres, ja que pot expulsar-ne tot el gas i impedir que s’hi formin estrelles noves durant milers de milions d’anys. Fins ara, però, no s’havien obtingut dades amb aquest nivell de precisió, comparant observacions de 48 quàsars i les seves galàxies amb imatges de més de 100 galàxies sense quàsars, cosa que ha permès arribar a la conclusió que les primeres tenen el triple de probabilitats d’estar interactuant o xocant amb altres galàxies.

El futur de la nostra galàxia

Tot plegat suposa un salt endavant molt important en la comprensió dels quàsars, un dels fenòmens més extrems de l’univers i, probablement, el que passarà a la Via Làctia quan xoqui amb la galàxia d’Andròmeda d’aquí uns 5.000 milions d’anys. A més, a causa de la seva brillantor, es poden veure a moltíssima distància i, per tant, permeten veure alguns dels primers temps de la història de l’univers.

Més notícies
Un forat negre que orbita una estrella semblant al Sol és el més proper a la Terra que s'ha trobat mai | GAIA/ESA, DPAC (CC BY-SA 3.0 IGO)

Descobreixen el forat negre més proper a nosaltres que s’ha trobat mai

És a només 1.500 anys-llum i té una massa 10 cops superior a la del Sol
:  - Mobile
El forat negre ha estat detectat gràcies a com deforma la llum que passa pel seu costat | Wikimedia Commons

Detecten un dels forats negres més grossos que s’han vist mai

El descobriment ha estat possible gràcies a l'ús d'una nova tècnica
:  - Mobile
Reproducció artística d'una galàxia amb un forat negre supermassiu al seu centre  | NASA

Detecten per primera vegada llum provinent de darrere d’un forat negre

Un anunci sorprenent però que concorda amb les prediccions de la Teoria General de la Relativitat d'Einstein
:  - Mobile
L'explosió de raigs gamma i X va ser captada per observatoris de tot el planeta | NASA

La Terra acaba de rebre l’impacte d’una explosió gegantina de raigs gamma

Es creu que prové d'una supernova a 2.400 milions d'anys-llum
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa