Un fragment de les restes causades per la prova d’un míssil anti-satèl·lit rus, llançat el mes de desembre passat, van estar a punt d’impactar contra un satèl·lit xinès aquest passat dimarts, un fet que les autoritats del país han titllat d'”extremadament perillós”.
Segons l’Administració Espacial Nacional de la Xina, “les deixalles russes van passar a uns 14,5 metres del satèl·lit”. Des del Centre Harvard-Smithsonian d’Astrofísica, als Estats Units, han explicat que si s’hagués produït un impacte, hauria pogut causar una ona de xoc hipersònica que l’hauria convertit, segons Jonathan McDowell, “en confetti”.
El fragment resultant del test, que viatjava a uns 19.000 quilòmetres per hora, era prou gran com perquè se’n fes un seguiment en detall però, segons el mateix McDowell, l’afirmació xinesa de la distància exacta a què va passar del satèl·lit és “una bajanada” perquè aquest càlcul és impossible de fer. “Que encara sigui allà vol dir que no va impactar, però és l’única manera de saber-ho”.

De fet, l’investigador del Centre Harvard-Smithsonian d’Astrofísica explica que, si bé efectivament el fragment de deixalla espacial va passar a prop del satèl·lit, ho podria haver fet a “entre uns centenars de metres i uns pocs centímetres”.
Els Estats Units són un dels molts països que tenen les seves agències espacials i/o telescopis fent un seguiment acurat de les restes d’aquell test d’un míssil que, al cap de poc d’haver impactat al seu objectiu, va crear més d’un miler de peces de deixalles espacials prou grans com per ser seguides i, probablement, centenars de milers de més petites. En un primer moment, aquell núvol de brossa, que viatja per l’òrbita terrestre a una velocitat enorme, va passar perillosament a prop de l’Estació Espacial Internacional, fent que els astronautes que hi viuen, alguns d’ells russos, haguessin de tancar-se als seus mòduls per, en cas que la situació fos prou greu, poder tornar ràpidament a la Terra.