MonPlaneta
Rècord de detecció d’ones gravitacionals
  • CA

Les ones gravitacionals són ondulacions en el teixit espai temps creades per col·lisions còsmiques de proporcions inimaginables i que poden arribar a notar-se a milers de milions d’anys-llum de distància. Descobertes per primera vegada el 2015, des d’aleshores s’han anat observant amb cura. Segons els resultats de la darrera campanya d’observació, publicats aquest dilluns, entre novembre de 2019 i març de 2020 es va batre un nou rècord en la quantitat de deteccions efectuades: 35, en comparació amb les 3 fetes, per exemple, entre 2015 i 2016, i que duen el total d’ones detectades fins a les 90.

La majoria de les ones gravitacionals detectades van ser creades per la fusió de forats negres, per bé que n’hi havia unes quantes formades per un fenomen més rar: la col·lisió entre una estrella de neutrons i un forat negre. La detecció va nar a càrrec de l’observatori LIGO, als Estats Units, i el Virgo, a Itàlia. Aquestes ondulacions poden ajudar els científics a entendre com funciona el cicle de vida de les estrelles i, també, el seu comportament després de “morir”. Tot i que van ser observades per primer cop el 2016, gairebé cent anys abans, el 1916, ja havien estat predites per Albert Einstein a la Teoria General de la Relativitat.

Un forat negre absorbint massa d’una estrella de neutrons | University College London

Durant els darrers anys, i properament encara més, s’ha millorat la sensibilitat dels detectors i cada cop se’n poden observar de més febles i amb molt més detall. Així, es podran veure les ones creades per forats negres de moltes més formes i mides, més col·lisions d’aquests amb estrelles de neutrons i, qui sap, estudiar què passa després de la mort d’una estrella massa massiva per convertir-se en una estrella de neutrons però massa poc per convertir-se en un forat negre. Properament, el Detector d’Ones Gravitacionals Kamioka, al Japó, s’unirà als detectors LIGO i Virgo per a la seva següent ronda d’observacions, que començarà a finals de 2022.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa