MonPlaneta
El Perseverance aconsegueix la primera mostra de roca de Mart
  • CA

La NASA ha anunciat que el seu vehicle d’exploració Perseverance ha aconseguit obtenir la seva primera mostra de roca de Mart. L’aparell va taladrar una roca més gran fa uns dies però, des d’aleshores, s’havia temut que la mostra s’hagués perdut, fins que les darreres imatges del trepant del Perseverance han confirmat que s’ha emmagatzemat correctament al seu interior.

Tot i que pugui semblar un èxit menor, la importància d’aquesta mostra és que és la primera que ha estat recollida amb la intenció que sigui enviada a la Terra per ser analitzada juntament amb més de vint mostres més. En una missió futura de la NASA i l’Agència Espacial Europea, que s’espera que tingui lloc a finals d’aquesta mateixa dècada, aquests petits fragments de roca hauran de ser recollits i enviats al nostre planeta.

Al centre de la imatge es pot veure la mostra de roca, ben guardada | NASA
Al centre de la imatge es pot veure la mostra de roca, ben guardada | NASA

El Perserverance duu des del mes de febrer passat a Jezero, un cràter d’impacte de 45 quilòmetres de diàmetre que es troba just per sobre de l’equador del planeta i on és possible que, fa milers de milions d’anys, hi hagués un llac. Així doncs, és un dels indrets on hi ha més probabilitats de trobar restes de la vida que hi podria haver hagut a Mart fa molt i molt de temps, quan les condicions atmosfèriques eren diferents, hi havia aigua líquida a la superfície i, per tant, s’hi podrien haver desenvolupat, si més no, organismes simples. Si no se’n trobés cap resta, es consideraria molt més improbable que, en algun moment hi hagués hagut vida al planeta roig.

Des de la seva arribada, el Perserverance s’ha desplaçat uns dos quilòmetres fins l’indret on ha recollit la mostra, gràcies a un trepant i a un sistema de captura que ha recollit un tub de roca amb la forma d’un dit i que ha estat emmagatzemat en un tub de titani. A diferència del primer intent, en què la roca es va desfer, aquest cop el Perseverance ha tingut èxit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa