MonPlaneta
La NASA revela les primeres imatges del seu nou observatori espacial
  • CA

Aquest dilluns passat la NASA va fer públiques les primeres imatges dels del seu nou observatori espacial, l’IXPE. Es tracta de fotografies de la supernova Cassiopeia A, o més aviat, de les restes de l’explosió, que es va produir fa 11.000 anys però la llum de la qual va arribar a la Terra a finals del segle XVII.

Aquestes primeres imatges són una prova de les capacitats d’aquest nou observatori de raigs X, que ens ajudarà a aprendre sobre alguns dels esdeveniments més violents de l’univers, com les supernoves o les grans col·lisions còsmiques. Llançat a principis del desembre passat, l’IXPE és la primera missió de la NASA dedicada a la polarització de raigs X, és a dir, quan aquests raigs vibren en una sola direcció. Considerat el successor de l’observatori Chandra, servirà per identificar exactament d’on venen els raigs X que generen els esdeveniments que tenen lloc a l’espai.

Imatge de Cassiopeia A feta per l'IXPE, un mapa de la intensitat dels raigs X que en provenen | NASA
Imatge de Cassiopeia A feta per l’IXPE, un mapa de la intensitat dels raigs X que en provenen | NASA

Aquesta imatge de l’IXPE mostra emissions de diverses intensitats provinents de la supernova, i serà emprada per crear un mapa de la polarització de raigs X de l’explosió. Per fer-ho també es comptarà amb programes d’aprenentatge automàtic per analitzar totes les dades i veure què se’n pot aprendre.

Pel que fa a l’imatge, la que encapçala aquest article, combina les dades enviades tant per l’IXPE (magenta) com el Chandra (blau). Les dades del Chandra, que van ser obtingudes el 1999, van permetre demostrar que, al centre de les restes de la supernova, hi havia o bé un forat negre o bé una estrella de neutrons.

L’IXPE, però, no s’aturarà aquí, ja que durant el primer any s’espera que estudiï uns 40 objectes, que miraran de donar respostes a, per exemple, com giren el forats negres i altres preguntes relacionades amb els grans esdeveniments del cosmos.

Més notícies
Un forat negre absorbint massa d'una estrella de neutrons | University College London
Podrien haver descobert el primer planeta fora de la nostra galàxia
Es trobaria orbitant un sistema binari molt especial a uns 28 milions d'anys-llum de nosaltres
El planeta Urà observat pel Chandra
Detecten raigs X provinents del planeta Urà
L'observatori Chandra de la NASA ha observat unes emissions que podrien tenir el seu origen en el planeta mateix
Detecten l’explosió més gran que s’ha vist mai des del Big Bang
A causa de la deflagració, que es pensa que prové d'un forat negre, al clúster de l'Ofiuc hi ha quedat un forat 15 cops més gran que la nostra galàxia
L’observatori Chandra de raigs X, de la NASA, celebra el vintè aniversari
D'ençà de la seva posada en òrbita el 1999, les seves observacions han revolucionat la manera com entenem el cosmos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa