L’empresa nord-americana Blue Origin, propietat del fundador d’Amazon, Jeff Bezos, ha rebut l’encàrrec de la NASA de dissenyar i desenvolupar un vehicle d’allunatge que pugui participar en una de les missions Artemis de l’agència espacial nord-americana. Segons ha explicat la mateixa NASA a través d’un comunicat, la idea és que pugui participar en un llançament tripulat l’any 2029 i, encara abans, una missió no-tripulada que serveixi de demostració de les capacitats i la seguretat del mòdul.
Blue Origin de suma a SpaceX
Així doncs, Blue Origin se suma a SpaceX, i les empreses desenvolupant mòduls d’allunatge per al nou coet SLS de la NASA ja són dos. En aquest cas, el contracte de l’empresa de Jeff Bezos és de 3.400 milions de dòlars i té com a fita principal en desenvolupament de la nau que durà humans a la Lluna en la missió Artemis V. Pel que fa a SpaceX, el primer vol de prova de la seva nau Starship va tenir lloc el passat mes d’abril, va ser molt curt i va acabar en explosió.

El pla, si més no de moment, és que en aquella missió quatre astronautes volin fins a l’estació espacial Gateway, que a dia d’avui encara no existeix, fent servir el coet SLS i la nau Orion i que, des d’allà, dos d’aquests tripulants surtin cap a la Lluna a bord del mòdul d’allunatge de Blue Origin i facin un viatge d’una setmana al Pol Sud lunar.
Un incentiu a la competència i a l’economia lunar
Segons la NASA, contractar empreses privades externes perquè desenvolupin mòduls d’allunatge per al programa Artemis té avantatges com “augmentar la competència, reduir costos als contribuents, donar suport a una cadència regular d’allunatges, més inversions en l’economia lunar” i, és clar, donar un cop de mà a l’agència a l’hora de complir els seus objectius no només pel que fa a la Lluna sinó, també, en relació als plans futurs per a missions tripulades a Mart.