MonPlaneta
Les mostres recollides a Mart pel Perseverance poden contenir aigua i proves que hi havia vida
  • CA

Les mostres de roques marcianes que va recollir el vehicle d’exploració Perseverance podrien contenir restes d’antigues bombolles d’aigua i fins i tot proves de l’existència de vida en algun moment de la història del planeta. Segons ha informat la NASA, les anàlisis preliminars fetes pel Perseverance indiquen que les roques contenen sals minerals, que podrien aportar molta informació sobre el clima i l’habitabilitat del planeta fa milers de milions d’anys i, com a mínim, indicis de si hi havia hagut vida.

El Perseverance va recollir aquestes mostres fa pocs dies al cràter Jezero que, fa uns 3.000 milions d’anys, era un llac. Així doncs, podrien permetre aprendre moltíssim sobre com ha evolucionat Mart des d’aleshores, com per exemple els canvis en la seva activitat volcànica, la presència d’aigua durant períodes de temps prolongats –cosa que sembla que era així– i, en suma, si Jezero havia estat un hàbitat on la vida s’hi hauria pogut desenvolupar amb normalitat, una dada que fa dècades que ha intrigat el científics i que ha estat la font de relats, novel·les de ciència-ficció i especulacions de tota mena des de fa més d’un segle.

La roca d'on ha extret la mostra el robot Perserverance | NASA
La roca d’on ha extret la mostra el robot Perserverance | NASA

Aquestes dues mostres són les primeres de les més de trenca que recollirà el Perseverance amb l’objectiu de ser recollides i tornades a la Terra durant les missions que hi arribaran durant els propers anys. Així, un cop al nostre planeta, les primeres roques marcianes dutes a la Terra pels humans seran analitzades de totes les maneres possibles, tot i que unes quantes seran conservades en un entorn segellat per si, en el futur, la tecnologia permet estudiar-les millor. Aquestes roques, com la resta de Mart, contenen una història intacta de pràcticament 4.000 milions d’anys ja que, en comparació amb la Terra, hi ha hagut molta menys activitat geològica i hídrica que l’hagi modificat. Durant els propers anys, segurament, la podrem conèixer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa