MonPlaneta
La missió índia Chandrayaan-3 ha fet troballes molt interessants a la Lluna

El mòdul lunar Vikram i el ‘rover’ Pragyan, que només fa dues setmanes que van arribar a la Lluna com a part de la missió índia Chandrayaan-3, ja ha fet descobertes molt interessants a la Lluna. Així doncs, l’Organització de Recerca Espacial Índia (ISRO) ha tingut un gran èxit en la seu primer passeig lunar, obtenint resultats sorprenents que han estat recollits en un article a ‘Nature’.

Ara mateix, tant el Vikram com el Pragyan es troben ‘adormits‘ perquè, amb la nit, no poden carregar les bateries solars. S’espera que tornin a entrar en funcionament el 22 de setembre però, de moment, ja han donat prou informació als científics com per fer que estiguin alhora sorpresos i emocionats.

Els electrons de la ionosfera lunar

En primer lloc, el Vikram va mesurar la densitat i la temperatura de la ionosfera lunar, decobrint una barreja d’ions i electrons en la capa de 100 quilòmetres de gruix de plasma carregat que envolta la superfície de la Lluna al Pol Sud. La seva densitat varia entre els 5 milions i el 30 milions d’electrons per metre cúbic durant el dia, en comparació al milió d’electrons per centímetre cúbic de la ionosfera terrestre, i fluctua durant el dia. Això és important perquè podria afectar els sistemes de comunicació i navegació dels humans que visquessin a la Lluna, però les densitats fan que els endarreriments potencials siguin, segons els científics, “mínims”.

Una de les primeres imatges que ha fet pública l'Índia de la superfície lunar | ISRO
Una de les primeres imatges que ha fet pública l’Índia de la superfície lunar | ISRO

La temperatura del subsòl

D’altra banda, comprendre el sòl lunar, inclosa la seva temperatura i la conductivitat, serà important per establir presència humana permanent a la Lluna, ja que els materials de la Lluna són un recurs important per a la construcció. El Vikram va examinar la temperatura sota la sueprfície i va observar com, a 8cm de profunditat, la temperatura és uns 60ºC menor que a dalt. No obstant això, la temperatura de superfície sembla més alta que la que havia indicat el Luna Reconaissance Orbiter de la NASA el 2009, massa com perquè el gel sigui estable.

‘Llunatrèmols’ o asteroides?

El Vikram, a més, també duu un sismògraf, i una de les vibracions que va captar ha despertat l’interès dels científics. Pel que sembla, és un petit esdeveniment sísmic que va durar uns quatre segons i que podria deure’s a un ‘llunatrèmol’ o bé a l’impacte d’un meteorit. Tot i que aquests fenòmens són coneguts i habituals a la Lluna, caldria una xarxa sísmica de gran abast i observacions a llarg termini per entendre exactament què passa.

Una sonda nord-americana que orbita la Lluna ha fet una fotografia de la nau índia que hi va aterrar fa poques setmanes | NASA
Una sonda nord-americana que orbita la Lluna ha fet una fotografia de la nau índia que hi va aterrar fa poques setmanes | NASA

El descobriment de sofre sorprèn els científics

Finalment, les proves del Pragyan també confirmen, sense cap dubte, que hi ha sofre a la superfície lunar, a prop del Pol Sud, juntament amb l’alumini, el silici, el calci i el ferro que s’hi ha trobat, entre altres elements. El que sorprèn del sofre és que, com que és volàtil, normalment no s’espera trobar-ne, i confirmar que n’hi ha més molt important perquè és un element clau de la roca fosa. Això fa pensar que la Lluna primitiva estava envoltava de roca fosa i que, quan es va cristal·litzar, va formar la superfície del satèl·lit.

No obstant això, també és possible que el sofre vingués d’asteroides caiguts a la Lluna i que, per tant, caldria mesurar-ne les concentracions més vegades i a indret diferents de la Lluna per, unint les dades obtingudes a les de les missions Apol·lo de la NASA, entendre millor la geoquímica lunar.

Més notícies
L'Índia ha donat el tret de sortida a la seva primera missió per observar el Sol | ISRO

L’Índia llança la seva primera missió per observar el Sol

Fa dues setmanes el país ja va fer història sent el primer a aterrar a prop del Pol Sud de la Lluna
Un equip de científics proposa protegir la Terra del canvi climàtic des de la Lluna | William Anders / NASA

Proposen fer servir la pols de la Lluna per frenar l’escalfament global

Un equip d'astrofísics creu que extreure-la i enviar-la a l'espai podria protegir-nos de la llum del sol
Aquesta és una de les primeres plantes de la història que han estat cultivades en sòl de la Lluna | Communications Biology

Aconsegueixen cultivar plantes en sòl lunar

És la primera vegada que un vegetal del nostre planeta ha germinat i crescut en terra d'un altre cos celeste
Els quatre astronautes de l'Artemis II durant un dels seus primers dies de formació per anar a la Lluna | NASA

La NASA entrena astronautes per anar a la Lluna per primer cop en 51 anys

La missió Artemis II serà la primera a dur humans a prop del satèl·lit des de 1972

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa