MonPlaneta
Una de les llunes de Saturn té tot que cal perquè hi aparegui la vida
  • CA

Encèlad, una de les llunes de Saturn, té tot el que els científics creuen que necessita perquè s’hi desenvolupi la vida. En una comunicació a la conferència de tardor de la Unió Geofísica Americana (AGU), l’investigador Yasuhito Sekine, de l’Institut de Tecnologia de Tòquio (Japó) va informar del descobriment de fòsfor en aquest món relativament proper, la darrera de les peces que es consideren imprescindibles perquè sigui habitable i que fa que augmenti la intriga de si, finalment, Encèlad resultarà ser l’indret més proper a la Terra on hi ha organismes vius.

El fòsfor, una peça essencial

El fòsfor és un element crucial per a la vida tal com l’entenem els humans perquè serveix per construir tant l’ADN com l’ARN. I segons les dades enviades per la sonda Cassini de la NASA, Encèlad no només en té sinó que en podria tenir en concentracions milers de cops superiors a les dels oceans del nostre planeta. Aquest element, de fet, podria ser molt abundant a la majoria de planetes i llunes glaçades, cosa que, creu Sekine, augmentaria moltíssim les probabilitats de trobar vida en aquests indrets.

Les esquerdes al gel d'Encèlad fan pensar que, sota l'aigua, hi podria haver fumaroles hidrotermals | JPL-Caltech
Les esquerdes al gel d’Encèlad fan pensar que, sota l’aigua, hi podria haver fumaroles hidrotermals | JPL-Caltech

Encèlad, el gran candidat a tenir vida

En el cas d’Encèlad, de fet, fa temps que és molt amunt a la llista de llocs on es podria trobar vida. És una esfera de gel gegantina que, a sota, té un oceà d’aigua salada. D’algunes esquerdes al glaç, a més, en surten grans gèisers de vapor i fragments de gel que es propulsen fins a l’espai i on, fins i tot, s’hi han detectat molècules orgàniques. L’únic que faltava era el fòsfor, un element que a la Terra és poc abundant i la disponibilitat del qual, de fet, sovint determina el ritme a què prolifera la vida.

Els gèisers de la lluna també expulsen fòsfor

Per resoldre aquest dubte, Sekine i el seu equip van fer servir les dades de la Cassini. Abans d’acabar la seva missió estavellant-se a la superfície de Saturn el 2017, la sonda va recollir dades químiques de les partícules del conegut com a anell E del planeta, un halo de material provinent, precisament, dels grans gèisers d’Encèlad. És aquí on van trobar fosfat de sodi, un compost que, segons els seus càlculs, deu ser milers de cops més abundant a l’oceà d’aquesta lluna del que ho és als mars de la Terra.

Imatge conceptual de la sonda Cassini arribant a Encèlad | NASA
Imatge conceptual de la sonda Cassini arribant a Encèlad | NASA

La seva formació, creuen, deu provenir de la reacció entre l’aigua salada i un mineral fosfatat anomenat apatita, present a les conegudes com a condrites carbonàcies, un tipus de meteorits considerats un element clau per a la formació de la vida precisament pels compostos que conté. L’apatita, justament, podria ser present en molts altres móns oceànics glaçats. Si fos així, també hi podria haver grans quantitats de fòsfor i, per tant, la probabilitat que hi hagués vida seria molt més alta.

Un darrer dubte que caldrà resoldre

El que confón els científics, però, és que si hi hagués vida a Encèlad segurament hauria consumit el fòsfor, com a la Terra, i n’hi hauria molt menys. Davant d’això hi ha dues respostes possibles: o bé aquesta lluna té tot el que li cal per a la vida però, per alguna raó, no hi ha aparegut, o bé sí que té vida, però d’un tipus o en unes quantitats que consumeixen el fòsfor a un ritme molt lent.

Més notícies
Un gran grup de científics recomana a la NASA quines han de ser les seves properes passes en l'exploració de l'espai | Pxhere
Un informe científic recomana a la NASA explorar Urà i Encèlad
El setè planeta del nostre sistema i l'enigmàtic satèl·lit de Saturn haurien de ser, diuen, prioritaris
Imatge conceptual de la sonda Cassini arribant a Encèlad
Encèlad, el satèl·lit de Saturn on hi podria haver vida
Els científics fa anys que el tenen al punt de mira i diversos descobriments han afegit nous indicis que reforcen la possibilitat que, sota la seva superfície glaçada, hi hagi microorganismes
Reproducció artística del vehicle navegant sota un oceà glaçat
La NASA desenvolupa un vehicle per explorar els oceans del Sistema Solar
Anomenat BRUIE, aquest vehicle subaquàtic serà provat a l'Antàrtida, on busca vida sota el gel tal i com farà en el futur fora del nostre planeta
Júpiter i alguns dels seus satèl·lits
Detecten la presència de vapor d’aigua a Europa, una de les llunes de Júpiter
Aquest descobriment se suma als que s'han fet darrerament a Encèlad i Tità (Saturn) i fan especular amb la possibilitat que hi pugui haver vida als satèl·lits d'aquests gegants gasosos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa