MonPlaneta
La fallada dels mòduls russos posa l’Estació Espacial Internacional en perill de desaparèixer

L’Estació Espacial Internacional s’enfronta a fallades “irreparables” a causa de l’obsolescència d’alguns dels seus sistemes i equips de fabricació russa. Així de contundent va ser Vladimir Solovyov, excosmonauta i cap d’enginyers d’Energia, la principal empresa desenvolupadora de la part russa de l’Estació. En declaracions a l’agència estatal russa RIA Novosti, Solovyov va reconèixer que com a mínim el 80% dels sistemes instal·lats per Roscosmos han passat la seva data de caducitat i que “literalment un dia després que s’esgotin, hi poden començar a haver fallades irreparables”.

Kimbrough i Pesquet a l'exterior de l'Estació Espacial Internacional | NASA
Kimbrough i Pesquet a l’exterior de l’Estació Espacial Internacional | NASA

De fet, l’enginyer va admetre que ja s’han descobert algunes petites esquerdes i que podrien empitjorar a mesura que passi el temps. Tot plegat arriba en un moment en què Rússia ja ha anunciat que té plans per abandonar el projecte de l’Estació a partir de 2025 i poc després que s’hi hagi instal·lat el seu laboratori Nauka, llançat a l’espai 14 anys després del que estava previst. L’ISS va ser construïda el 1998 com un projecte conjunt entre Rússia, els Estats Units, el Canadà, el Japó i diversos països europeus i tenia una esperança de vida original de 15 anys, una data que ja ha passat fa temps. Potser és per això, per exemple, que s’han descobert “esquerdes superficials” al mòdul de càrrega Zarya, un dels més antics de l’estació. Solovyov va declarar que això “és dolent i fa pensar que les fisures començaran a escampar-se”.

El mòdul Nauka esperant el llançament | Roscosmos
El mòdul Nauka esperant el llançament | Roscosmos

Malgrat que Rússia afirma que l’estació no podrà funcionar més enllà del 2030 a causa del desgast, els darrers anys els mòduls russos no han dut altra cosa que problemes. A banda dels endarreriments del laboratori Nauka, el mes de juliol un errada als seus propulsors va fer que s’encenguessin de cop, desestabilitzant l’estació. El mòdul de servei Zvezda, a més, on viu la tripulació de l’estació, ha patit diverses fugues d’aire des de 2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa