MonPlaneta
L’Índia llança la seva primera missió per observar el Sol

Amb prou feines fa dues setmanes que l’Índia va marcar una fita històrica en l’exploració espacial, sent el primer país a aterrar a prop del Pol Sud de la Lluna. Això, però, no l’atura sinó més aviat al contrari, i és per això que aquest dissabte l’Organització de Recerca Espacial Índia (ISRO) va llançar l’Aditya-L1, la seva primera missió per observar el Sol.

Segons l’agència, la nau, que ha estat batejada amb un dels noms del déu hindú del Sol, viatjarà un milió i mig de quilòmetres durant els propers quatre mesos fins arribar al punt de Lagrange L1, on les forces gravitatòries de l’astre rei i de la Terra s’anul·len mútuament i la sonda podrà quedar-se “quieta”, orbitant el Sol al mateix ritme que el nostre planeta i estalviant moltíssim combustible.

Tot un esdeveniment a l’Índia

El llançament va ser tot un esdeveniment, retransmès en directe per la televisió pública índia. Segons els seus responsables, tot va anar tal i com s’havia planejat i s’espera que la resta de la missió també transcorri sense problemes. Un cop hagi arribat al punt L1, podrà observar el Sol de manera constant, fins i tot durant els eclipsis.

La Solar Orbiter ha aconseguit obtenir aquesta imatge increïble del Sol des d'una distància relativament curta | ESA
El Sol vist per la sonda Solar Orbiter | ESA

Nous instruments i noves dades

Gràcies als set instruments científics que duu a bord, podrà estudiar la corona solar, la fotosfera i la cromosfera del Sol, ajudant a comprendre’n l’activitat, com ara els vents i les erupcions, i els seus efectes en l’anomenada ‘meteorologia espacial’. Tant per a l’Índia com per a la resta de països del món, això és molt important, ja que poder saber que s’ha produït una erupció solar o que hi ha un vent solar molt fort amb una mica d’antel·lació pot permetre, per exemple, ‘ocultar’ els satèl·lits a l’altra banda de la Terra perquè no siguin destruïts pels seus efectes.

L’Índia entra a un club molt selecte

En qualsevol cas, amb aquesta missió l’Índia ha entrat al club de països que han posat en marxa missions per a estudiar el Sol. El primer país a entrar-hi va ser el Japó, el 1981, i des d’aleshores tant la NASA com l’Agència Espacial Europea (ESA) també han dedicat part dels seus esforços a l’exploració dels secrets de la nostra estrella. El 2020, de fet, totes dues agències van llançar juntes la Solar Orbiter, que s’hi va apropar força, i el 2021 la NASA va enviar al Sol la sonda Parker, la primera que va aconseguir arribar a la corona, l’atmosfera externa de l’astre.

Més notícies
L'activitat del Sol està augmentant i sembla que arribarà al màxim abans del que ens pensàvem | NASA

El Sol està arribant al seu màxim d’activitat més aviat del que s’esperava

El seu cicle d'onze anys s'acabarà el 2024 i no pas al 2025 com afirmaven els càlculs anteriors
Aquesta idea sembla de ciència-ficció però, un cop examinada, entra dins del que podria ser possible amb la tecnologia actual | István Szapudi / UH Institute for Astronomy

Proposen seriosament posar un para-sol a la Terra per mitigar l’escalfament

Fent servir un asteroide com a contrapès, ens protegiria de la llum del Sol
Recreació artística d'un disc protoplanetari al voltant d'una estrella jove

La formació del Sol va salvar el Sistema Solar d’una supernova propera

El gas de què es va formar l'astre rei va esmorteïr una explosió que ho podria haver destruït tot
La combinació d'observacions de tres telescopis ha permès obtenir aquesta imatge inèdita del Sol | NASA

Una nova imatge del Sol podria ajudar a conèixer els seus secrets

La llum invisible de l'astre és una part molt important de la seva activitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa