Amb prou feines fa dues setmanes que l’Índia va marcar una fita històrica en l’exploració espacial, sent el primer país a aterrar a prop del Pol Sud de la Lluna. Això, però, no l’atura sinó més aviat al contrari, i és per això que aquest dissabte l’Organització de Recerca Espacial Índia (ISRO) va llançar l’Aditya-L1, la seva primera missió per observar el Sol.
Segons l’agència, la nau, que ha estat batejada amb un dels noms del déu hindú del Sol, viatjarà un milió i mig de quilòmetres durant els propers quatre mesos fins arribar al punt de Lagrange L1, on les forces gravitatòries de l’astre rei i de la Terra s’anul·len mútuament i la sonda podrà quedar-se “quieta”, orbitant el Sol al mateix ritme que el nostre planeta i estalviant moltíssim combustible.
Tot un esdeveniment a l’Índia
El llançament va ser tot un esdeveniment, retransmès en directe per la televisió pública índia. Segons els seus responsables, tot va anar tal i com s’havia planejat i s’espera que la resta de la missió també transcorri sense problemes. Un cop hagi arribat al punt L1, podrà observar el Sol de manera constant, fins i tot durant els eclipsis.

Nous instruments i noves dades
Gràcies als set instruments científics que duu a bord, podrà estudiar la corona solar, la fotosfera i la cromosfera del Sol, ajudant a comprendre’n l’activitat, com ara els vents i les erupcions, i els seus efectes en l’anomenada ‘meteorologia espacial’. Tant per a l’Índia com per a la resta de països del món, això és molt important, ja que poder saber que s’ha produït una erupció solar o que hi ha un vent solar molt fort amb una mica d’antel·lació pot permetre, per exemple, ‘ocultar’ els satèl·lits a l’altra banda de la Terra perquè no siguin destruïts pels seus efectes.
L’Índia entra a un club molt selecte
En qualsevol cas, amb aquesta missió l’Índia ha entrat al club de països que han posat en marxa missions per a estudiar el Sol. El primer país a entrar-hi va ser el Japó, el 1981, i des d’aleshores tant la NASA com l’Agència Espacial Europea (ESA) també han dedicat part dels seus esforços a l’exploració dels secrets de la nostra estrella. El 2020, de fet, totes dues agències van llançar juntes la Solar Orbiter, que s’hi va apropar força, i el 2021 la NASA va enviar al Sol la sonda Parker, la primera que va aconseguir arribar a la corona, l’atmosfera externa de l’astre.