El nou coet europeu, l’Ariane 6, va encendre els motors per primera vegada aquest dimarts a la Guaiana Francesa, en una prova que tenir per objectiu comprovar si funcionava correctament. Durant quatre segons el coet, equipat amb el motor però que no estava preparat per al llançament, va encendre el seus motors, que després van ser apagats.
El substitut de l’Ariane 5, retirat després de 27 anys
Aquesta prova arriba poc després que, al juliol, l’Agència Espacial Europea (ESA) retirés de manera definitiva l’Ariane 5, el seu predecessor, que ha estat servint un gran número de països durant 27 anys. Ara, i si l’avaluació d’aquesta encesa de motors i de la capacitat de volar del coet resulten satisfactòries, es continuarà treballant per al llançament inaugural, que hauria de tenir lloc el 2024.
Un projecte extraordinàriament car i amb molts endarreriments
L’Ariane 6, però hauria de ser més versàtil i més barat de fer servir, cosa que multiplicaria el número de llançaments anuals. El fet és, però, que tot i que el seu desenvolupament de moment ha costat aproximadament 4.000 milions d’euros, va molt i molt tard. De fet, els plans inicials indicaven que havia d’entrar en funcionament l’any 2020. Diversos problemes i, és clar, la pandèmia de Covid-19, van endarrerir la data tot i que ara, si tot va bé, sembla que torna a estar fixada al 2024.

El futur d’Europa a l’espai
A la prova duta a terme aquest dimarts al port espacial de Kourou, els tancs del coet van ser omplerts amb hidrogen i oxigen líquids i es va fer el compte enrere per a l’encesa de l’enorme motor de la seva primera fase, el principal, anomenat Vulcain 2. Les dades obtingudes durant l’encesa, per bé que va ser molt curta, seran emprats per validar tant els models sobre la dispersió dels gasos d’escapament com també el soroll i la vibració que generaran, a més de la capacitat del coet d’aturar l’encesa amb seguretat just abans del llançament.
Si totes aquestes comprovacions donen els resultats esperats, el primer coet Ariane 6 preparat per a ser llançat a l’espai s’enviarà cap a la Guaiana Francesa l’octubre d’aquest mateix any, per dur a terme els preparatoris del vol inaugural, que hauria de tornar a posar Europa entre les potències espacials.