MonPlaneta
Europa encén els motors del seu nou coet Ariane 6

El nou coet europeu, l’Ariane 6, va encendre els motors per primera vegada aquest dimarts a la Guaiana Francesa, en una prova que tenir per objectiu comprovar si funcionava correctament. Durant quatre segons el coet, equipat amb el motor però que no estava preparat per al llançament, va encendre el seus motors, que després van ser apagats.

El substitut de l’Ariane 5, retirat després de 27 anys

Aquesta prova arriba poc després que, al juliol, l’Agència Espacial Europea (ESA) retirés de manera definitiva l’Ariane 5, el seu predecessor, que ha estat servint un gran número de països durant 27 anys. Ara, i si l’avaluació d’aquesta encesa de motors i de la capacitat de volar del coet resulten satisfactòries, es continuarà treballant per al llançament inaugural, que hauria de tenir lloc el 2024.

Un projecte extraordinàriament car i amb molts endarreriments

L’Ariane 6, però hauria de ser més versàtil i més barat de fer servir, cosa que multiplicaria el número de llançaments anuals. El fet és, però, que tot i que el seu desenvolupament de moment ha costat aproximadament 4.000 milions d’euros, va molt i molt tard. De fet, els plans inicials indicaven que havia d’entrar en funcionament l’any 2020. Diversos problemes i, és clar, la pandèmia de Covid-19, van endarrerir la data tot i que ara, si tot va bé, sembla que torna a estar fixada al 2024.

L'encesa del motor de l'Ariane 6 | Arianespace
L’encesa del motor de l’Ariane 6 | Arianespace

El futur d’Europa a l’espai

A la prova duta a terme aquest dimarts al port espacial de Kourou, els tancs del coet van ser omplerts amb hidrogen i oxigen líquids i es va fer el compte enrere per a l’encesa de l’enorme motor de la seva primera fase, el principal, anomenat Vulcain 2. Les dades obtingudes durant l’encesa, per bé que va ser molt curta, seran emprats per validar tant els models sobre la dispersió dels gasos d’escapament com també el soroll i la vibració que generaran, a més de la capacitat del coet d’aturar l’encesa amb seguretat just abans del llançament.

Si totes aquestes comprovacions donen els resultats esperats, el primer coet Ariane 6 preparat per a ser llançat a l’espai s’enviarà cap a la Guaiana Francesa l’octubre d’aquest mateix any, per dur a terme els preparatoris del vol inaugural, que hauria de tornar a posar Europa entre les potències espacials.

Més notícies
La sonda JUICE és la missió més ambiciosa que ha dut a terme l'Agència Espacial Europea en la darrera dècada | ESA

L’Agència Espacial Europea llança un dels seus projectes més ambiciosos

Aquest dijous al migdia enviarà una gran sonda a Júpiter per estudiar algunes de les seves llunes
La tercera generació de satèl·lits Meteosat estarà totalment operativa durant els propers anys | EUMESAT

Europa posa en òrbita el Meteosat-12, el seu nou satèl·lit meteorològic

El nou observatori substitueix una tecnologia que ja tenia més de 20 anys i permetrà prediccions molt més precises
La missió Artemis I finalment va poder sortir cap a la Lluna, en un llançament que pot ser importantíssim per a la cursa espacial | NASA

Els 5 projectes d’exploració espacial més prometedors del 2023

L'exploració de les llunes de Júpiter a l'estrena del Starship de SpaceX, aquest any pot ser ple de sorpreses
El telescopi espacial Euclides | Agència Espacial Europea

Europa llança el seu observatori de matèria i energia fosques

El telescopi espacial Euclides vol respondre una de les preguntes més grans de la ciència actual

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa