MonPlaneta
Una empresa es proposa rescatar el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA

L’empresa nord-americana Rhea Space Activity s’ha proposat rescatar el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, un dels quatre ‘Grans Observatoris’ que l’agència espacial dels Estats Units va enviar a l’espai entre 1990 i 2003 i que, a dia d’avui, es calcula que és a uns 300 milions de quilòmetres de la Terra, el doble de la distància que hi ha entre el nostre planeta i el Sol. Segons informa ‘Ars Technica’, la setmana passada la Força Espacial dels Estats Units els va donar una beca de 250.000 dòlars per continuar treballant en un robot per a aquesta missió de rescat tan ambiciosa.

Desactivat des del 2020

El Telescopi Espacial Spitzer va ser llançat fa dues dècades. Durant els primers cinc anys va fer bé la seva feina, ajudant amb el seus instruments d’infraroigs a descobrir noves estrelles i planetes i estudiar galàxies llunyanes. Al cap de més de 7 anys, el seu heli líquid es va esgotar, limitant la seva capacitat de refrigeració i fent que només se’n poguessin obtenir dades per dos canals d’ona curta. Així, va continuar operant fins el 2020, quan va començar a sobreescalfar-se i va ser desactivat, i des d’aleshores continua girant al voltant del Sol.

La missió Artemis I finalment ha pogut sortir cap a la Lluna, en un llançament que pot ser importantíssim per a la cursa espacial | NASA
El pla és enviar un satèl·lit fins on és el Spitzer per tal de fer-lo tornar a funcionar | NASA

Una operació molt ambiciosa

Rescatar-lo, doncs, és una missió molt ambiciosa, i no obstant això compta amb el suport d’empreses i institucions tan importants com la Universitat Johns Hopkins i Lockheed Martin. L’operació consistiria a enviar un satèl·lit a l’altra banda del Sol, col·locar-se a prop seu i comunicar-s’hi, obtenint informació i enviant-la a la Terra per poder continuar fent observacions de l’espai.

Aquest petit aparell, que faria un metre cúbic, podria estar a punt el 2026 i, al cap de tres anys, arribar on es troba el Spitzer. Per aconseguir-ho, però, caldrien molts més fons, ja que el cost total de la missió es calcula en uns 350 milions de dòlars. No obstant això, des de Rhea confien en poder aconseguir-ho mostrant la viabilitat del projecte.

El Telescopi Espacial Hubble vist des del transbordador espacial Atlantis | NASA
El Telescopi Espacial Hubble també podria allargar la seva vida gràcies a una missió semblant | NASA

Una missió que podria ser pionera

Aquesta idea no és l’única d’aquest tipus sinó que forma part d’una tendència en què les empreses privades dedicades a la indústria de l’espai volen allargar la vida de satèl·lits en òrbita, com ara el que té Northrop Grumman o el que està desenvolupant el multimilionari Jared Issacman juntament amb SpaceX i la NASA per poder tenir en servei el Telescopi Espacial Hubble durant més temps.

La tecnologia que ha desenvolupat Rhea, de fet, podria servir per a molts altres satèl·lits i, si se’n comprovés el bon funcionament, podria ser la primera de moltes missions semblants. Un dels grans dubtes, però, és en quin estat es trobarà el Telescopi Espacial Spitzer quan, trenta anys després del seu llançament, arribi la missió de rescat. Les plaques solars podrien haver-se degradat i també podria haver patit impactes de meteorits, però no obstant això l’empresa és optimista i creu que, quan s’hi arribi, estarà en condicions de funcionar.

Més notícies
Reproducció artística del Júpiter calent que sembla una pilot de rugbi | Cheops
Descobreixen que un exoplaneta gegant sembla una pilota de rugbi
Els astrònoms creuen que aquesta "deformació" és a causa d'unes marees increïblement fortes
L'agència espacial nord-americana ja ha confirmat el descobriment de més de 5.000 exoplanetes | NASA / JPL / Caltech
La NASA confirma l’existència de més de 5.000 mons fora del Sistema Solar
L'Arxiu d'Exoplanetes de l'agència espacial nord-americana va superar la xifra aquest dilluns passat
El Núvol de Perseu és una regió de naixement d'estrelles i planetes on, a més, hi ha tots els elements per a l'aparició de la vida
Detecten molècules precursores de la vida surant a l’espai
Han estat localitzades al Núvol de Perseu, una zona de formació de noves estrelles
AG Carinae | Telescopi Espacial Hubble
El Hubble celebra l’aniversari observant una estrella que lluita contra la seva autodestrucció
AG Carinae és una estrella molt poc comuna i que tindrá una vida curta i violenta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa