El maniquí que la NASA enviarà a la Lluna, batejat amb el nom d’un heroi de l’Apol·lo XIII

Arturo Campos va dissenyar el pla de contingència que va salvar els astronautes d'una mort segura

La campanya de la NASA per batejar el maniquí que enviarà a la Lluna com a part de la primera missió Artemis, programada per al novembre, s’ha acabat, i el nom triat pels participants ha estat Campos, en honor a Arturo Campos (1934-2004), un enginyer elèctric de la NASA que va tenir un paper clau en la salvació de l’Apol·lo XIII després que, mentre es dirigia a aterrar a la Lluna per tercer cop a la història, un dipòsit d’oxigen esclatés i posés en perill la seva tripulació, en uns esdeveniments que van deixar per a la història la frase “Houston, tenim un problema”. Els experts del Centre Espacial Johnson van haver de crear ràpidament un pla perquè els astronautes puguessin tornar sans i estalvis a la Terra i, finalment, van fer servir una versió modificada d’un pla creat per Campos per a casos semblants.

Arturo Campos | NASA
Arturo Campos | NASA

Campos, nascut a Texas, volia ser mecànic de cotxes com el seu pare fins que, a l’institut, la seva professora de física i química va veure el seu potencial i el va persuadir de continuar estudiant. Es va graduar en Enginyeria Elèctrica el 1956 i es va dedicar al manteniment d’avions en una base militar fins que, a principis dels 60, va entrar a la NASA, on va participar en la creació dels sistemes elèctrics d’aparells tan importants com els mòduls lunars de les missions Apol·lo, inclòs el primer que va arribar a la Lluna amb Neil Armstrong i Buzz Aldrin el 1969. Quan l’Apol·lo XIII va patir l’accident, Campos va rebre una trucada d’emergència i es va posar a treballar amb altres enginyers de la NASA en l’adaptació d’un pla de contingència que havia creat per a aquella situació exacta, que va anar sent explicat als astronautes. Després d’un procés llarg i de molta tensió, es va aconseguir que l’Apol·lo XIII tornés a casa.

El maniquí que durà el seu nom anirà equipat amb el nou vestit espacial Orion i dos sensors de radiació, i servirà per saber a quines condicions estaran exposats els astronautes que, el 2023, viatgin en la missió Artemis II.

Nou comentari