MonPlaneta
El maniquí que la NASA enviarà a la Lluna, batejat amb el nom d’un heroi de l’Apol·lo XIII

La campanya de la NASA per batejar el maniquí que enviarà a la Lluna com a part de la primera missió Artemis, programada per al novembre, s’ha acabat, i el nom triat pels participants ha estat Campos, en honor a Arturo Campos (1934-2004), un enginyer elèctric de la NASA que va tenir un paper clau en la salvació de l’Apol·lo XIII després que, mentre es dirigia a aterrar a la Lluna per tercer cop a la història, un dipòsit d’oxigen esclatés i posés en perill la seva tripulació, en uns esdeveniments que van deixar per a la història la frase “Houston, tenim un problema”. Els experts del Centre Espacial Johnson van haver de crear ràpidament un pla perquè els astronautes puguessin tornar sans i estalvis a la Terra i, finalment, van fer servir una versió modificada d’un pla creat per Campos per a casos semblants.

Arturo Campos | NASA
Arturo Campos | NASA

Campos, nascut a Texas, volia ser mecànic de cotxes com el seu pare fins que, a l’institut, la seva professora de física i química va veure el seu potencial i el va persuadir de continuar estudiant. Es va graduar en Enginyeria Elèctrica el 1956 i es va dedicar al manteniment d’avions en una base militar fins que, a principis dels 60, va entrar a la NASA, on va participar en la creació dels sistemes elèctrics d’aparells tan importants com els mòduls lunars de les missions Apol·lo, inclòs el primer que va arribar a la Lluna amb Neil Armstrong i Buzz Aldrin el 1969. Quan l’Apol·lo XIII va patir l’accident, Campos va rebre una trucada d’emergència i es va posar a treballar amb altres enginyers de la NASA en l’adaptació d’un pla de contingència que havia creat per a aquella situació exacta, que va anar sent explicat als astronautes. Després d’un procés llarg i de molta tensió, es va aconseguir que l’Apol·lo XIII tornés a casa.

El maniquí que durà el seu nom anirà equipat amb el nou vestit espacial Orion i dos sensors de radiació, i servirà per saber a quines condicions estaran exposats els astronautes que, el 2023, viatgin en la missió Artemis II.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa