MonPlaneta
Detecten molècules d’aigua girant al voltant d’una estrella

Un equip d’astrònoms ha detectat molècules d’aigua girant al voltant d’una estrella. En un article publicat a ‘Nature’ expliquen com, gràcies al telescopi ALMA, situat a Xile, han descobert la seva presència, que pot ajudar-los a explicar tant la seva aparició com la seva presència a alguns planetes, com va passar al Sistema Solar fa milers de milions d’anys.

Una estrella jove

L’estrella en qüestió, anomenada V883 Orionis, és jove i es troba a uns 1.300 anys-llum de nosaltres. Està envoltada d’un disc protoplanetari, format de pols i gas que van quedar després del naixement de l’estrella i que, amb el temps, anirà formant cometes, asteroides i fins i tot planetes. Amb l’ALMA, els investigadors van mesurar els senyals de l’interior del disc, identificant, entre d’altres compostos químics, el vapor d’aigua.

Recreació artística d'un disc protoplanetari al voltant d'una estrella jove | NASA / JPL-Caltech
Recreació artística d’un disc protoplanetari al voltant d’una estrella jove | NASA / JPL-Caltech

Així, han trobat un punt molt inicial del procés que fa que l’aigua vagi d’aquests núvols de gas fins als planetes que, en el futur, en podrien tenir a l’atmosfera o a la superfície. Si al nostre sistema va passar el mateix, podria ser que s’haguessin format cometes a partir del disc protoplanetari del Sol que, amb el temps, haguessin dut l’aigua a la Terra. Si fos així, l’aigua seria més antiga que el nostre planeta, que té 4.600 milions d’anys.

L’aigua de la Terra és més antiga que el nostre planeta

Detectar aigua en aquests discos, però, pot ser difícil. Sovint es troba glaçat, cosa que complica molt que el poguem veure. En el cas del vapor, en canvi, les molècules emeten radiació quan es mouen i, així, podem saber que hi són encara que es trobin molt lluny. El disc que envolta V883 Orionis és força més càlid de l’habitual a causa de les emissions d’energia de l’estrella, que han convertit aquest gel en gas. Segons els càlculs dels investigadors, al voltant d’aquest astre hi ha uns 1.200 cops més aigua que en tot el nostre planeta.

Més notícies
Un impacte com aquest podria haver estat el causant de la formació de la Lluna
L’impacte que va formar la Lluna també va portar l’aigua a la Terra
Un nou estudi explica com el nostre planeta es va tornar habitable després de l'impacte del protoplaneta Teia
Recreació artística d'un disc protoplanetari al voltant d'una estrella jove
Els meteorits ajuden a explicar l’arribada d’aigua i materials orgànics a la Terra
Les condrites carbonàcies podrien haver incorporat materials del disc protoplanetari, durant la formació del Sistema Solar, i haver-los dut al nostre planeta
Representació artística d'un planeta orbitant un sistema binari
Les estrelles binàries poden ser sistemes on buscar vida
La comprensió de com s'hi formen els planetes ens pot ajudar a trobar-la
Els sistemes planetaris tenen quatre arquitectures bàsiques, segons uns estudis recents | NASA Ames / JPL - Caltech / Tim Pyle
Hi ha quatre tipus bàsics de sistemes planetaris a l’Univers
La seva arquitectura permet fer aquesta distinció, com mostren un estudis recents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa