MonPlaneta
Detecten un asteroide que podria caure a la Terra el Sant Valentí de 2046

Segons la NASA, hi ha una “petita possibilitat” que el 14 de febrer de 2046, dia de Sant Valentí, un asteroide d’uns 50 metres de diàmetre caigui a la Terra. Segons les dades de l’agència espacial nord-americana, les probabilitats que es produeixi un impacte són d’una entre 560, per bé que segons els càlculs de l’Agència Espacial Europea són d’una entre 625.

La puntuació més alta a l’Escala de Risc d’Impacte

Per bé que aquestes probabilitats puguin semblar minses, el fet és que aquest asteroide, anomenat 2023 DW, és l’únic que té una puntuació d’1/10 a l’Escala de Risc d’Impacte de Torino que fa servir la NASA. Tots els altres objectes coneguts que passaran a prop de la Terra tenen una puntuació de 0. En qualsevol cas, 1/10 vol dir que “les probabilitats de col·lisió són extremadament improbables i sense causes per a l’atenció o la preocupació pública”.

No obstant aixó, les probabilitats podrien canviar molt a mesura que es continuï observant l’asteroide i se’n facin més anàlisis i més càlculs. Com va explicar la mateixa NASA, “calen diverses setmanes de dades per reduir les incerteses i predir adequadament les seves òrbites d’anys futurs”. És per això que, sovint, les probabilitats d’impacte dels asteroides són més elevades quan s’acaben de descobrir i, després, van baixant.

Les probabilitats d’impacte són baixes, per bé que són les més altes de qualsevol asteroide detectat actualment

Una roca que orbita el Sol cada 271 dies

En aquest cas, 2023 DW, descobert el passat 2 de febrer, orbita el Sol a una velocitat de 25 quilòmetres per segon, en una òrbita que el duu a fer una volta a l’astre cada 271 dies. Tot i que ara és a 18 milions de quilòmetres de la Terra, s’han calculat 10 moments entre 2046 i 2054 en què la nostra òrbita i la seva poden intersectar, dels quals el que té més probabilitats d’impacte és el del 14 de febrer del 2046. Malgrat tot, s’espera que el més aprop que passi de la Terra sigui a una mica menys de 2 milions de quilòmetres.

Fins i tot en el cas que l’asteroide es dirigís més clarament cap a nosaltres, però, la missió DART de la NASA va demostrar, el setembre de 2022, que tenim la capacitat de destruir o desviar les roques de l’espai que vénen cap a la Terra, reduint o eliminant el risc que suposen per al nostre planeta.

Més notícies
La missió DART en el moment d'estavellar-se contra l'asteroide, tal com va ser captat pel satèl·lit italià | NASA / Agència Espacial Italiana

Un satèl·lit italià captura l’impacte del DART contra l’asteroide

El LICIACube va seguir l'aparell de la NASA i va veure com s'estavellava contra Dimorphos
:  - Mobile

Descobreixen un asteroide que acompanya la Terra en la seva òrbita al Sol

Atrapat entre la Terra i el Sol, viatjarà per l'espai amb nosaltres durant uns 4.000 anys més
:  - Mobile
Un asteroide apropant-se a la Terra | Pixabay

Un asteroide és a punt de passar més a prop de la Terra que els satèl·lits

2023 BU és de la mida d'un minibus i passarà a només 3.600 quilòmetres d'Amèrica del Sud
:  - Mobile
Els asteroides propers al Sol són molt difícils d'observar perquè la llum ho oculta tot | DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Spaceengine

Descobreixen un asteroide enorme amagat rere la llum del Sol

És el més gros que s'ha trobat en molt de temps que pot ser perillós per a la Terra
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa